Τις μεταβατικές ρυθμίσεις για το Brexit έλαβε εκκινεί η Κομισιόν.
Οι σχετικές ρυθμίσεις προβλέπουν:
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συμμετέχει στην Τελωνειακή Ένωση και στην ενιαία αγορά (και με τις τέσσερις ελευθερίες). Το κεκτημένο της Ένωσης θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται πλήρως για το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού ως εάν να επρόκειτο για κράτος μέλος. Ως εκ τούτου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από συμφωνίες που έχουν συναφθεί με τρίτες χώρες. Οποιεσδήποτε μεταβολές του κεκτημένου κατά την περίοδο αυτή θα πρέπει αυτομάτως να ισχύουν και για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Θα ισχύουν όλα τα υφιστάμενα κανονιστικά, δημοσιονομικά, εποπτικά, δικαστικά και σχετικά με την επιβολή μέσα και δομές της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της αρμοδιότητας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα θεωρείται τρίτη χώρα από τις 30 Μαρτίου 2019. Κατά συνέπεια, δεν θα εκπροσωπείται πλέον στα θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμούς της Ένωσης.
Η μεταβατική περίοδος χρειάζεται να είναι σαφώς καθορισμένη και χρονικά περιορισμένη. Δεν θα πρέπει να διαρκέσει πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020. Κατά συνέπεια, οι διατάξεις της συμφωνίας αποχώρησης σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών θα πρέπει να εφαρμόζονται μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.
Επόμενα βήματα
Η Κομισιόν θα δημοσιεύσει σε εύθετο χρόνο σχέδιο του νομικού κειμένου της συμφωνίας αποχώρησης, στο οποίο περιλαμβάνονται οι μεταβατικές ρυθμίσεις. Η γενική συμφωνία δυνάμει του άρθρου 50 θα πρέπει να συναφθεί από το Συμβούλιο (άρθρο 50), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες.