Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ - Μπάιντεν σε Ιράν: «Μην επιτεθείτε, μην το κάνετε»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ύψιστο συναγερμό το Ισραήλ - Μπάιντεν σε Ιράν: «Μην επιτεθείτε, μην το κάνετε»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής

Τελευταία ενημέρωση: 23:54

Μεγαλώνει ώρα με την ώρα ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να είναι έτοιμο να κάνει πράξη την απειλή να χτυπήσει το Ισραήλ, ως αντίποινα για το πλήγμα στο προξενείο του στη Δαμασκό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ενισχύσεις στην περιοχή όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος. «Αναπτύσσουμε πρόσθετα μέσα στην περιοχή για να ενισχύσουμε τις περιφερειακές προσπάθειες αποτροπής και να ενισχύσουμε την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι αυτά τα μέσα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Times of Israel, το αεροπλανοφόρο USS Dwight Eisenhower έπλευσε βόρεια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας προς το Ισραήλ. Το αεροπλανοφόρο θα είναι σε ετοιμότητα να αναχαιτίσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται από το Ιράν.

Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε πως ότι αναμένει πως το Ιράν να αναλάβει «σύντομα» δράση, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ιρανικές απειλές για αντίποινα εναντίον του Ισραήλ, και κάλεσε την Τεχεράνη να μην επιτεθεί.

«Δεν θέλω να δώσω εμπιστευτικές πληροφορίες, αλλά περιμένω αυτό να είναι σύντομα», επισήμανε, ενώ στην ερώτηση για το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τεχεράνη απάντησε: «Μην το κάνετε!».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε επίσης: «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. Θα στηρίξουμε το Ισραήλ. Θα βοηθήσουμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει».

Ο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης. «Όπως έχω πει στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, η δέσμευσή μας υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ μπροστά στις απειλές αυτές του Ιράν και των συμμάχων του, είναι αλύγιστη» δήλωσε χαρακτηριστικά πριν λίγες μέρες.

Συνεδρίασε η ανώτατη διοίκηση των IDF

Νωρίτερα σήμερα Ισραηλινοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν σήμερα με διοικητή της CENTCOM των ΗΠΑ για να συζητήσουν την ετοιμότητα του στρατού για «αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις».

Με τον επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, συναντήθηκε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant, στην αεροπορική βάση Hatzor.

«Είμαστε προετοιμασμένοι στην άμυνα, και στο έδαφος και στον αέρα, είμαστε σε στενή συνεργασία με γείτονες και φίλους για να αποτρέψουμε μια ζημιά στο Ισραήλ και θα ξέρουμε πώς να απαντήσουμε», δήλωσε o Gallant.

τη συνέχεια, ο στρατηγός Kurilla συνάντησε τον αρχηγό γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγο Herzi Halevi.

«Οι IDF είναι καλά προετοιμασμένοι σε επίθεση και άμυνα έναντι κάθε απειλής. Είμαστε σε πόλεμο και βρισκόμαστε σε εγρήγορση για περίπου έξι μήνες. Οι IDF συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τι συμβαίνει στο Ιράν και σε διάφορους τομείς, ενώ προετοιμάζεται συνεχώς για να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες και πιθανές απειλές σε συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Halevi.

«Οι δυνάμεις μας είναι προετοιμασμένες και έτοιμες ανά πάσα στιγμή και ενάντια σε οποιοδήποτε σενάριο», πρόσθεσε.

Σε μια ανάρτηση στο X, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ανέφεραν ότι το ζευγάρι «ολοκλήρωσε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση κατάστασης με αξιωματούχους του IDF σχετικά με την ετοιμότητα του IDF για αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις σε όλα τα σενάρια».

«Προληπτικά, οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη των οικογενειών τους δεν επιτρέπεται να μετακινούνται εκτός των ζωνών του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και τις Μπεερσέβα μέχρι νεοτέρας», σύμφωνα με οδηγία που δημοσιοποιήθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάς Αλί Χαμενεΐ, διεμήνυσε πως το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί» για την επίθεση της 1ης Απριλίου στη συριακή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το BBC, μπορεί το ενδεχόμενο μιας ιρανικής επίθεσης έχει προκαλέσει ανησυχία, ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει εκδώσει καμία συμβουλή προς τους πολίτες, πέραν των υφιστάμενων οδηγιών να προμηθευτούν νερό, τρόφιμα για τρεις ημέρες και βασικά φάρμακα.

Μπαράζ πυραύλων στο Βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ήχησαν νωρίτερα σε πολλές πόλεις του Ισραήλ μετά τους δεκάδες πυραύλους που εκτοξεύτηκαν κατά του ισραηλινού στρατού.

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ των πυραύλων Katyusha που εκτοξεύτηκαν προς το βόρειο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε εξέλιξη επιχειρήσεις του Ισραήλ στην κεντρική Γάζα - Σκοτώθηκε «χρηματοδότης» της Χαμάς

Χανίγια (Χαμάς): Ο θάνατος των γιων και των εγγονών μου δεν θα μας κάμψει

Μέση Ανατολή: Στα ύψη ο πολεμικός πυρετός

gazzetta
gazzetta reader insider insider