Μπάιντεν - Σι: Συμφώνησαν επανέναρξη των στρατιωτικών επικοινωνιών υψηλού επιπέδου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν - Σι: Συμφώνησαν επανέναρξη των στρατιωτικών επικοινωνιών υψηλού επιπέδου
Πηγή: Associated Press
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να καθιερώσουν έναν διακυβερνητικό διάλογο για την ΑΙ και να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας για τον έλεγχο των ναρκωτικών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις στρατιωτικές επικοινωνίες υψηλού επιπέδου.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο την Τετάρτη στο Σαν Φρανσίσκο, στο περιθώριο της διάσκεψης Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

«Επιστρέφουμε σε άμεσες, ανοιχτές, σαφείς επικοινωνίες», ανέφερε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών.

Οι ΗΠΑ θέλουν την επανέναρξη της επικοινωνίας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, ειδικά μετά από κάποια επεισόδια που παραλίγο να εξελιχθούν σε «θερμά επεισόδια», όπου κινεζικά πλοία σχεδόν συγκρούστηκαν με αμερικανικές δυνάμεις.

«Ζωτικής σημασίας λανθασμένοι υπολογισμοί και από τις δύο πλευρές μπορεί να προκαλέσουν πραγματικό πρόβλημα με μια χώρα όπως η Κίνα ή οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα», δήλωσε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Ο πρόεδρος Σι από την πλευρά του κάλεσε τις Η.Π.Α. να άρουν τις κυρώσεις και να προσφέρουν ένα περιβάλλον χωρίς διακρίσεις για τις κινεζικές εταιρείες, ανέφεραν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τόνισε στον Αμερικανό πρόεδρο πως οι κυρώσεις και άλλα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ σε βάρος κινεζικών εταιρειών πλήττουν «θεμιτά συμφέροντα» του Πεκίνου.

Αλλά και ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε επίσης τις δυσκολίες που αφορούν στην ταξιδιωτική παρενόχληση των Αμερικανών στην Κίνα και για ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που δεν είναι τόσο φιλόξενο όσο στο παρελθόν.

ΑI και φαιντανύλη στο τραπέζι

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καθιερώσουν έναν διακυβερνητικό διάλογο για την τεχνητή νοημοσύνη, να δημιουργήσουν μια ομάδα εργασίας για τον έλεγχο των ναρκωτικών, να αυξήσουν «σημαντικά» τις πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών το επόμενο έτος και να επεκτείνουν τις ανταλλαγές σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι επιχειρήσεις και ο πολιτισμός.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNBC είπε ότι οι Κινέζοι έχουν ήδη λάβει μέτρα για σχεδόν 24 εταιρείες που παράγουν ουσίες για την παρασκευή της φαιντανύλης - ένα εθιστικό φάρμακο που οδηγεί σε εξαρτήσεις και θανάτους στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η παραγωγή φαιντανύλης πρέπει «να περιοριστεί ουσιαστικά».

Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, ο Αμερικάνος αξιωματούχος είπε ότι είναι πολύ νωρίς για κοινή δήλωση των δύο ηγετών και σημείωσε την ανάγκη να αποτραπεί η εσφαλμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε στρατιωτικές ή πυρηνικές επιχειρήσεις.

«Είναι δικτάτορας»

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε ένα σχόλιο που πιθανόν να ενοχλήσει τους Κινέζους. Μετά τη σύναντηση Μπάιντεν είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε αλλάξει την άποψή του ότι ο Σι είναι δικτάτορας.

«Λοιπόν, κοιτάξτε, είναι. Εννοώ, είναι δικτάτορας με την έννοια ότι είναι ένας τύπος που διοικεί μια χώρα που είναι κομμουνιστική χώρα», είπε ο Μπάιντεν.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Σι ανέφερε στον Μπάιντεν ότι οι απόψεις των ΗΠΑ για το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας «είναι άδικες».

Φωτογραφία @ ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider