Τα ναρκωτικά και η βία ήταν μέρος της καθημερινότητας για τους περισσότερους από αυτούς τους κρατούμενους. Τώρα οι νέοι ηλικίας 14 έως 23 ετών περνούν πολλές ώρες στα κελιά τους. 387 έφηβοι και νέοι κρατούνται αυτή τη στιγμή στις Φυλακές Ανηλίκων του Χάμελν, τη μεγαλύτερη φυλακή ανηλίκων στη Γερμανία. Υπάρχουν 661 θέσεις κράτησης σε αυτές τις φυλακές της Κάτω Σαξονίας. Εδώ και χρόνια πάντως η παραβατικότητα των ανηλίκων, άρα και ο αριθμός των κρατουμένων στο Χάμελντ, μειώθηκε. Ο μικρότερος αριθμός ήταν περίπου 320 κρατούμενοι πριν από την πανδημία, αλλά από το 2022, ο αριθμός αυξάνεται και πάλι.
Αρκετά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από εφήβους προκαλούν πραγματικά φρίκη. Στην περίπτωση της δολοφονημένης Λουίζας από το Φρόιντενμπεργκ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι δράστιδες ηλικίας 12 και 13 ετών δεν ήταν ακόμη σε ηλικία, ώστε να μπορούν να τους αποδοθούν ποινικές ευθύνες.
Από το 2022 υπάρχει μια μικρή αύξηση αλλά «είναι πολύ νωρίς να δούμε εάν υπάρχει πραγματική τάση», λέει ο διευθυντής των φυλακών του Χάμελν, Βόλφγκανγκ Κούλμαν. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι 62 θέσεις προσωρινής κράτησης στις φυλακές ήταν επαρκείς αλλά τώρα έχουν αυξηθεί σε 92. Οι περισσότεροι είναι νέοι μεταξύ 14 και 21 ετών. Η μέγιστη ποινή για τους εφήβους είναι τα 15 χρόνια. Κατά μέσο όρο οι κρατούμενοι στο Χάμελν εκτίουν ποινές φυλάκισης διάρκειας 1,9 ετών.
Η στατιστική δίνει μια εικόνα
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας για την εγκληματικότητα ο αριθμός των ύποπτων ηλικίας 14 έως 18 ετών αυξήθηκε κατά 22,1% και ανήλθε σε 189.000 ενώ ο αριθμός κάτω των 14 ετών αυξήθηκε κατά 35,5 % σε περίπου 93.000.
"Πρέπει να εξετάσουμε άμεσα τις προβληματικές εξελίξεις μεταξύ των νέων, και σ' αυτές ανήκουν τα ποινικά αδικήματα", λέει η νομικός Τερέζια Χέινκ από το πανεπιστήμιο του Κάσελ. Εντούτοις από το 2008, λέει, η βία των νέων έχει μειωθεί. Η αύξηση του αριθμού που παρατηρείται τελευταία μπορεί να οφείλεται στις συνέπειες της πανδημίας, τη γενική ανασφάλεια στον κόσμο συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της κλιματικής κρίσης, συμπληρώνει η ειδικός.
Σύμφωνα με τον διευθυντή των φυλακών, ένα μεγάλο ποσοστό των κρατουμένων προέρχεται από διαλυμένες οικογένειες και πολλοί έχουν υποστεί οι ίδιοι βία. Σε ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο στο σχολείο, οι κρατούμενοι ρωτήθηκαν τι τους έλειπε περισσότερο. 11 από τους 21 απάντησαν «οικογένεια/μητέρα/αδέλφια», 5 ανέφεραν «φίλοι», 4 έκαναν λόγο για «σωματική εγγύτητα/αγκαλιά» και μόνο 2 ανέφεραν το κινητό τηλέφωνο.
Μια οργανωμένη ζωή στη φυλακή
Ο χρόνος επίσκεψης στη φυλακή περιορίζεται σε έξι ώρες το μήνα. Υπάρχουν και οι επισκέψεις μακράς διάρκειας άνω των τεσσάρων ωρών που μπορούν να ζητηθούν. Ο διευθυντής των φυλακών λέει ότι οι έξι ώρες δεν χρησιμοποιούνται σχεδόν ποτέ. Η περίοδος εγκλιματισμού στη φυλακή μπορεί να πάρει χρόνο. Ειδικά οι νεότεροι δεν καταλαβαίνουν απαραίτητα τη σοβαρότητα της κατάστασης και είναι σαν να βρίσκονται σε σχολική εκδρομή, λέει ο Ντίτμαρ Μύλερ, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στο σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων. Όταν ο κρατούμενος μπαίνει στη φυλακή, καταρτίζεται ένα σχέδιο εκπαίδευσης και υποστήριξης και αναπροσαρμόζεται κάθε τέσσερις μήνες.
Στη φυλακή υπάρχει υποχρεωτική σχολική φοίτηση και υποχρεωτική εργασία. Όσοι αρνούνται να συμμορφωθούν, χάνουν ένα μικρό χρηματικό ποσό για το τηλέφωνό τους, τα τσιγάρα ή τα γλυκά. Πρόσθετη τιμωρία είναι η αφαίρεση της τηλεόρασης από το κελί ενώ απαγορεύονται τα έξυπνα κινητά. Η καθημερινή ζωή στη μεγαλύτερη φυλακή της Γερμανίας για ανηλίκους είναι πλήρως οργανωμένη στην κάθε της λεπτομέρεια.
Πηγή: Deutsche Welle