Κομισιόν: Παράταση της νομοθεσίας για τη συντονισμένη μείωση ζήτησης φυσικού αερίου κατά ένα έτος

Newsroom
Μοιράσου το
Κομισιόν: Παράταση της νομοθεσίας για τη συντονισμένη μείωση ζήτησης φυσικού αερίου κατά ένα έτος
Σύμφωνα με τη σημερινή πρόταση, ο συμφωνημένος εθελοντικός στόχος μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% για την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 31η Μαρτίου 2023 θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2024.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραταθεί κατά ένα έτος η έκτακτη νομοθεσία της ΕΕ για τη συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, μετά τη λήξη της στις 31 Μαρτίου 2023.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, εν μέσω πιέσεων στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, είναι σημαντικό η Ευρώπη να ετοιμαστεί από τώρα για τον επόμενο χειμώνα. Η συνέχιση της εξοικονόμησης φυσικού αερίου θα βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους πλήρωσης των αποθεμάτων και να διατηρήσει σταθερό εφοδιασμό. Η μείωση της ζήτησης και η βελτίωση της διαχείρισής της μπορούν να συμβάλουν και στη μείωση της αστάθειας των τιμών.

Η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον δήλωσε σχετικά: «Οι συλλογικές μας προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ήταν καθοριστικής σημασίας για να περάσουμε με ασφάλεια τον χειμώνα. Έχουμε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού και την απεξάρτησή μας από τη Ρωσία, αλλά τους προσεχείς μήνες αναμένεται να συνεχιστούν οι πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου. Η συνέχιση της μείωσης της ζήτησης για φυσικό αέριο θα μας προετοιμάσει για τον επόμενο χειμώνα και θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τον στόχο για πλήρωση των αποθεμάτων κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου. Βασίζομαι στη στήριξη των κρατών μελών για να συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια αυτή σε επίπεδο ΕΕ. »

Η εθελοντική μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο θεσπίστηκε πέρυσι στο πλαίσιο του σχεδίου Save Gas for a Safe Winter Plan, ενός από τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Χάρη σε εθελοντικές συνεισφορές, η ζήτηση για φυσικό αέριο σε επίπεδο ΕΕ κατέγραψε μείωση άνω του 19% μεταξύ Αυγούστου και Ιανουαρίου 2023, υπερβαίνοντας τον στόχο του 15% και επιτρέποντας στην Ευρώπη να εξοικονομήσει περίπου 42 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Η εξοικονόμηση αυτή ελάφρυνε σημαντικά τις πιέσεις λόγω των περικοπών του εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη σημερινή πρόταση, ο συμφωνημένος εθελοντικός στόχος μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% για την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 31η Μαρτίου 2023 θα διατηρηθεί έως τον Μάρτιο του 2024. Επιπλέον, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν στοιχεία για την εξοικονόμηση που επιτυγχάνουν ανά μήνα, αντί για δίμηνο. Η υποβολή εκθέσεων θα πρέπει να γίνεται ανά τομέα, ώστε να βελτιωθεί η παρακολούθηση και η στόχευση των εθνικών μέτρων. Η πρόταση, σύμφωνα με το άρθρο 122 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συζητηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ κατά την επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου Ενέργειας στις 28 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχοινάς: Η Κομισιόν ετοιμάζει Ευρωπαϊκό Δίκτυο Τόπων για το Ολοκαύτωμα

Αέριο: Προς περικοπή οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών για το 2023

Ρεύμα: Εκτιμήσεις για μείωση 15-20% στις χρεώσεις Απριλίου

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider