«Φλέγοντα» τα μέτωπα του προσφυγικού για την κυβέρνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φλέγοντα» τα μέτωπα του προσφυγικού για την κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με τα πολλαπλά μέτωπα του μεταναστευτικού βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς από την πλευρά της Ευρώπης «φουντώνουν» τα σενάρια περί αποβολής της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν και, από την πλευρά των προσφυγών ροών, η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφεύγει εκτός ελέγχου στην Ειδομένη, μετά την απόφαση της ΠΓΔΜ να υψώσει συρμάτινο φράχτη για τους μη σύριους πρόσφυγες.

Με παρέμβασή του την Πέμπτη στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2016, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, δεσμεύτηκε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη θα αλλάξει εντός 4 - 5 ημερών.

Τα τελευταία 24ώρα, η κατάσταση στην περιοχή είναι περισσότερο από έκρυθμη, καθώς περίπου 6000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο και περιμένουν να περάσουν στη γειτονική χώρα. Βίαια επεισόδια παρατηρούνται μεταξύ διαφόρων εθνικοτήτων, καθώς στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί και μετανάστες από το Ιράν και το Μαρόκο, που διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν τους επιτρέπεται να περάσουν στην ΠΓΔΜ.

Την ίδια ώρα, ακινητοποιημένα επί ελληνικού εδάφους -αλλά και στην ΠΓΔΜ, τη Σερβία κ.α.- βρίσκονται εκατοντάδες βαγόνια με εμπορεύματα καθώς συνεχίζεται ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής από μετανάστες. Αυτό έχει ως συνέπεια να προκαλούνται ανυπολόγιστες ζημιές σε εμπόρους και μεταφορικές εταιρείες.

Τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η λύση του μεταναστευτικού «θα είναι δύσκολη» και παραδέχθηκε ότι υπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις «κακό κλίμα» στην Ε.Ε., αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα Σένγκεν. «Λυπάμαι που μία σοβαρή εφημερίδα αντέγραψε τους Financial Times, που είναι μια σοβαρή εφημερίδα, που όμως γράψει ψέματα», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «διαστρεβλώσεις» και παρέθεσε σειρά δηλώσεων που διαψεύδουν ότι υπάρχουν σχέδια εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν.

«Το θέμα αυτό δεν τίθεται από την Ευρώπη, αλλά από κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία, που φέρονται με τον γνωστό τρόπο στους πρόσφυγες. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία αντιδρούν σ’ αυτή την πολιτική με τους φράκτες κ.λπ. Χώρες της Ευρώπης πάνε να δημιουργήσουν ένα πρόβλημα στη χώρα μας», ανέφερε και σημείωσε ότι δεν έχει συζητηθεί τέτοιο θέμα στο Κολέγιο των Επιτρόπων, απλώς έχει γίνει συζήτηση ανάμεσα σε δύο Επιτρόπους.

Για το έγγραφο που με το οποίο φέρεται να τίθεται θέμα Σένγκεν ο κ. Μουζάλας είπε ότι δεν αποτελεί θέση της Ε.Ε. και τόνισε ότι πρόκειται για ένα εισηγητικό έγγραφο που μπορεί να προτείνει ο καθένας και θα απορριφθεί.

«Η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Υπάρχει μία προσπάθεια να αλλάξει χωρίς αιματηρή βία να αλλάξει. Έχετε δίκιο ότι καθυστερούν τα τρένα», είπε ο κ. Μουζάλας για την Ειδομένη. Πρόσθεσε πως «όποτε έχω πει ότι η κατάσταση θα αλλάξει (π.χ. στη Λέσβο και στη Βικτώρια) έχει γίνει. με αυτή την έννοια σας λέω ότι στην Ειδομένη θα δοθεί λύση. Δεν θα είναι μία βόλτα στο δάσος παιδιών του κολεγίου. Θα είναι δύσκολη λύση για την κυβέρνησή μας».

«Όχι με λουλούδια, ούτε με ξύλο», είπε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι «το σχέδιο υπάρχει» και ζητώντας μία διορία 4-5 ημερών. Όσον αφορά την κριτική για «ξέφραγο αμπέλι» και «αφύλακτα σύνορα», ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι «τα χερσαία σύνορα τα διαχειριζόμαστε άψογα, δεν έχουμε εισροή από εκεί. Στα θαλάσσια η αποτροπή σημαίνει πνιγμός, το ξέρουν όλοι όσοι έχουν κυβερνήσει, και έχουμε πει ότι δεν θα το κάνουμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκανε μια συνολική αποτύπωση της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και υποκειμενικές αδυναμίες, ακόμη και δικές του. Έκανε λόγο για «ψέμα, διαστρέβλωση, αδυναμία και απόκρυψη».

«Η Ελλάδα έκανα όλα όσα συμφώνησε»

Την έντονη κριτική των Βρυξελλών ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πράττει τα δέοντα για να περιφρουρήσει τα σύνορά της και να αναχαιτίσει το μεταναστατευτικό κύμα έσπευσε να αντικρούσει την Πέμπτη και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, υποστηρίζοντας ότι « η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί όλα όσα έχει συμφωνήσει».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό Real Fm, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι «κάποιοι προσπαθούν να κλείσουν τα σύνορα στην Ευρώπη, σε αντίθεση με ό,τι δημόσια ισχυρίζονται οι ίδιοι», σχολιάζοντας τα σενάρια αποβολής χωρών από τη Συνθήκη Σένγκεν που οργιάζουν τις τελευταίες ημέρες.

Όπως πρόσθεσε, είναι οι ίδιοι που «ασκούν πιέσεις σε τέτοιες κατευθύνσεις» αν και «η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί όλα όσα έχει συμφωνήσει, όλα όσα έχει αναλάβει σε διάφορες συνομιλίες και σε διάφορες συζητήσεις με τους εταίρους σε όλα τα επίπεδα».

«Καζάνι που βράζει» η Ειδομένη

Εν τω μεταξύ, ο καταυλισμός προσωρινής διαμονής που είχε στηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και άλλες ΜΚΟ, έχει παραδοθεί στα χέρια προσφύγων και μεταναστών, που έχουν κάνει «πλιάτσικο» σε όλες τις προμήθειες των ΜΚΟ, σπάζοντας τις πλαστικές σκηνές και αρπάζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους.

«Χθες το βράδυ, ο καταυλισμός ήταν ήδη γεμάτος με 2500-3000 κόσμο. Προστέθηκαν άλλοι 2500 άνθρωποι που ήρθαν με 40 και πλέον λεωφορεία με αποτέλεσμα αυτό να πυροδοτήσει την κατάσταση» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Αλέξανδρος Βούλγαρης και προσθέτει: «Μπορούσαμε να διαχειριστούμε τις προηγούμενες μέρες τόσο κόσμο αλλά από τη στιγμή που σταμάτησε η ροή αυτό ήταν αδύνατο».

Μέλη των ΜΚΟ αναγκάστηκαν τα ξημερώματα να εκκενώσουν τον καταυλισμό και στο σημείο έμεινε μόνο προσωπικό ασφαλείας. Από το πρωί, όλα τα μέλη των ΜΚΟ προσπαθούσαν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αποφασίσουν αν θα ξαναστήσουν τον καταυλισμό σε συνάρτηση όμως, όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Βούλγαρης, με τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στο μεταξύ, το τρένο που ήρθε από την Αθήνα προκειμένου να μεταφέρει όσους μετανάστες το επιθυμούσαν, αναχώρησε με μόνο 50 άτομα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider