Υπ. Μετανάστευσης για Τουρκία: Προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της για να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπ. Μετανάστευσης για Τουρκία: Προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της για να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα
Τη δική τους απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το μεταναστευτικό δίνουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας.

«Η Τουρκία αντί να αποτρέπει επικίνδυνες και παράνομες μεταναστευτικές ροές, αντί να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της, ώστε να μπορέσει και πάλι να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη διαχείριση του μεταναστευτικού από την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να φυλά τα σύνορά της, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Ερντογάν: Οι Έλληνες πνίγουν μετανάστες - Εμείς τους σώζουμε γιατί είμαστε μουσουλμάνοι

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε πως το «θάψιμο» αθώων στο Αιγαίο συνεχίζεται και πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα ελληνικά φέρι μποτ.

«Παρακολουθούμε το πώς θάβουν αυτούς τους αθώους, καημένους από τα ελληνικά φεριμπότ στη θάλασσα. Στο Αιγαίο, πώς τους θάβουν στη Μεσόγειο, Έτσι; Τα παρακολουθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Μάλιστα υποστήριξε ότι η τούρκικη πλευρά είναι εκείνη που διασώζει τους μετανάστες καθώς ως μουσουλμάνοι «εκπληρώνουν τις απαιτήσεις του ισλαμισμού», όπως δήλωσε. «Λοιπόν, βγάζει ο κόσμος φωνή για αυτό; Όχι. Οι φρεγάτες μας τρέχουν, τους προλαβαίνουν και τους σώζουν από τη θάλασσα. Διότι εμείς είμαστε μουσουλμάνοι. Και εκπληρώνουμε τις απαιτήσεις του ισλαμισμού μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Οικονόμου: Κάθε συζήτηση με τον Ερντογάν έχει κόκκινες γραμμές

τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο Mega.

«Η ατζέντα της πρώτης μέρας στη Σύνοδο, περιλαμβάνει διάφορα θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος και οικονομικού, την δεύτερη μέρα θα είναι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής, και έτσι κ αλλιώς ο πρωθυπουργός την Παρασκευή θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, όπως κάνει πάντα. Παρακολουθούμε ότι κάθε φορά έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους και κάθε φορά μας διαψεύδουν. Χθες υπήρξε ο κ. Μπαχτσελί σε αυτό το παραλήρημα και χθες επρόκειτο όχι μόνο για εξωφρενικούς ισχυρισμούς, ο άνθρωπος αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία όλων των νησιών του Αιγαίου, ανιστόρητα, ανυπόστατα εντείνοντας την ρητορική έξαρση προκλητικότητάς της Τουρκίας», ανέφερε.

«Ο κ. Ερντογάν είναι αυτός που έχει δυναμιτίζει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών, ο Ερντογάν είχε πει "Μητσοτάκης γιοκ", είχε καλέσει τους Έλληνες πολίτες να καταψηφίσουν τον Μητσοτάκη. Όλη αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας βλέπουμε ότι, δεν έχει καμία ανταπόκριση στη διεθνή κοινότητα. Η τελευταία απόπειρα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας με την ενεργοποίηση με του εντελώς παράνομου συμφώνου σαν αυτού που έχει η Τουρκία με την Λιβύη. Και αυτή έχει συναντήσει την αποδοκιμασία της παγκόσμιας κοινής γνώμης», συμπλήρωσε.

Για την ενδεχόμενη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως, «εάν ο κ. Ερντογάν ζητήσει μία συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θα κληθεί να εξηγήσει τι είναι όλα αυτά τα παράλογα, τα ανιστόρητα και ανυπόστατα που λέει. Η συζήτηση με την Ελλάδα έχει πάντα σταθερές και κόκκινες γραμμές. Το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, η εθνική κυριαρχία μας, οπ σεβασμός των συνθηκών που αμοιβαία οι δύο χώρες έχουν υπογράψει και το πολιτικό και νομικό κεκτημένο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν τοποθετηθεί αίτημα συνάντησης, θα το αξιολογήσουμε και θα ανταποκριθούμε θετικά, δεν είμαστε εμείς επισπεύδοντες».

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η Τουρκία έρευνες νότια της Κρήτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως, «το Διεθνές Δίκαιο, οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας και η αποτρεπτική ικανότητας που έχουμε, αποτελούν επαρκείς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις για το ότι θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε πρόκληση. Οφείλεις να είσαι έτοιμος και σε εγρήγορση, δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς πολιτικά και ιστορικά, από την άλλη πλευρά είμαστε ψύχραιμοι, δεν έχουμε λόγο να πανικοβαλλόμαστε ακριβώς γιατί έχουμε επαρκή πολιτική ισχύ και επαρκέστατη αποτρεπτική ικανότητα έτσι ώστε αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider