1,7 εκατ. ευρώ για αντιπυρική προστασία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
1,7 εκατ. ευρώ για αντιπυρική προστασία
Συνολικά, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση ανάληψης υποχρέωσης του Πράσινου Ταμείου έχουν δεσμευτεί πιστώσεις ύψους 10.000.000 ευρώ για την Προστασία και Αναβάθμιση των Δασών το 2021.  

Την πίστωση 1,7 εκατ. ευρώ στις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας για την υλοποίηση έργων και εργασιών «αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας» ενέκρινε η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Τα κονδύλια προέρχονται από τις πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου και αφορούν στην χρηματοδότηση του έργου «Προληπτικά μέτρα για την αντιπυρική προστασία των δημοσίων δασών και δασικών εκτάσεων». Συνολικά, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση ανάληψης υποχρέωσης του Πράσινου Ταμείου (776/09.02.2021), έχουν δεσμευτεί πιστώσεις ύψους 10.000.000 ευρώ για την Προστασία και Αναβάθμιση των Δασών το 2021.

Οι πιστώσεις διατίθενται αποκλειστικά και μόνο σε έργα τα οποία έχουν εγκριθεί. Όσον αφορά στις λειτουργικές δαπάνες, μπορούν να εγκριθούν όσες αφορούν στην υλοποίηση των έργων και των εργασιών της αντιπυρικής προστασίας και της οδοποιίας, τα οποία αναλαμβάνει η κάθε Δασική Υπηρεσία, με προϋπολογισμό που δεν μπορεί να υπερβεί το εγκεκριμένο ποσοστό 10% της διατιθέμενης πίστωσης.

Μάλιστα, θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο στις απαραίτητες δαπάνες για την υλοποίηση τους και όχι δαπάνες για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας. Στις επιλέξιμες λειτουργικές δαπάνες περιλαμβάνονται:

• Δαπάνη σύνταξης και δημοσίευσης των τευχών δημοπράτησης.

• Προμήθεια αναλωσίμων υλικών (χαρτί, μελάνι εκτύπωσης, είδη γραφείου κλπ).

• Δαπάνες συντήρησης και βελτίωσης του εξοπλισμού πληροφορικής και του λογισμικού που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των έργων

• Δαπάνες για την συντήρηση και επισκευή μηχανικού και λοιπού εξοπλισμού

• Προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών για τα υπηρεσιακά οχήματα.

Τα προγραμματισμένα έργα μπορούν να τροποποιηθούν και να αντικατασταθούν αλλά χωρίς αύξηση της εγκεκριμένης πίστωσης. Επίσης, μπορούν να τροποποιηθούν και να ανακατανεμηθούν και οι διατιθέμενες πιστώσεις μεταξύ των Δασικών Υπηρεσιών του πίνακα κατανομής χωρίς όμως και πάλι να επιτρέπεται αύξηση του συνολικού διατιθέμενου ποσού των 1.700.000 ευρώ.

Στόχοι του προγράμματος δασοπροστασίας είναι η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, αλλά παράλληλα και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας και της διακίνησης της υλοτομημένης ξυλείας, ο έλεγχος της λαθροθηρίας, των καταπατήσεων και των παράνομων εκχερσώσεων δημοσίων δασικών εκτάσεων και η πρόληψη άλλων δασικών παρανομιών.

Η προστασία των μεσογειακών δασών και η περιφρούρησή τους είναι απαραίτητη για τη χώρα μας, όπως και για όλη την περιοχή της Μεσογείου. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταστρέφονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων, με το 96% των αιτιών της καταστροφής να αποδίδονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Παρόλα αυτά το εθνικό σύστημα δασοπυροπροστασίας έχει πολλά κενά. Σύμφωνα με καταγγελίες του WWF Ελλάς υπάρχει παντελής απουσία τοπικών σχεδίων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, δεν δίνεται πολιτική και επιχειρησιακή προτεραιότητα στην πρόληψη και δεν έχει γίνει, σε εθνικό επίπεδο, επανεκτίμηση του κινδύνου από δασικές πυρκαγιές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider