Διεθνή
08-03-2021 | 15:23

Πιο αισιόδοξη η Τράπεζα της Αγγλίας - Τεράστιο επίτευγμα η επιβράδυνση της πανδημίας

Newsroom
Μοιράσου το
Πιο αισιόδοξη η Τράπεζα της Αγγλίας - Τεράστιο επίτευγμα η επιβράδυνση της πανδημίας

Μια πιο αισιόδοξη εικόνα για την πορεία της οικονομίας της Βρετανίας σκιαγράφησε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι χωρίς να αναμένει μεγάλο άλμα στον πληθωρισμό.

«Εάν έπρεπε να κάνω μια περίληψη της διάγνωσης, είναι θετική αλλά με μεγάλες δόσεις προειδοποιητικού ρεαλισμού», δήλωσε ο Μπέιλι σε ομιλία του στο ίδρυμα Resolution Foundation.

Η επιβράδυνση των κρουσμάτων της COVID και το «τεράστιο επίτευγμα» του εμβολιαστικού προγράμματος της Βρετανίας σημαίνουν ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, δήλωσε.

Αφού κατέγραψε το μεγαλύτερο στην Ευρώπη αριθμό νεκρών λόγω της COVID και υπέστη το μεγαλύτερο οικονομικό σοκ εδώ και 300 χρόνια, η Βρετανία έθεσε σε εφαρμογή ένα ταχύ πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19, με πάνω από το 40% των ενηλίκων να έχουν λάβει την πρώτη δόση.

Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ την περασμένη εβδομάδα να παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι πιθανόν να περιορίσει την κορύφωση της ανεργίας αν και δεν αναμένεται να ανακόψει τελείως την αύξηση του αριθμού των ανέργων μετά τη λήξη του, δήλωσε ο Μπέιλι. Ο προϋπολογισμός του Σουνάκ περιελάμβανε επίσης μέτρα για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης μέσω σημαντικών επενδύσεων σε υποδομές, δεξιότητες και καινοτομία, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, αμβλύνοντας πιθανόν έναν από τα βαρίδια για τη βρετανική οικονομία.

Υπάρχει όμως μεγάλη αβεβαιότητα για το πόσο θα διατηρηθούν οι αλλαγές στην οικονομία που προκάλεσε η πανδημία.

«Θα εργαστούμε περισσότερο από το σπίτι απ’ όσο συνηθίζαμε και θα κάνουμε περισσότερες αγορές διαδικτυακά διότι οι νέες συνήθειες θα διατηρηθούν έως ένα βαθμό, και στην έκταση στην οποία θα αντιστραφούν αυτό θα γίνει σταδιακά», δήλωσε ο Μπέιλι.

Τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί πιθανόν κατά 4% τους πρώτους τρεις μήνες του 2021 πριν ανακάμψει με ταχείς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους για να ανακτήσει το προ της πανδημίας μέγεθός της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ο Μπέιλι δήλωσε ότι στην αναμενόμενη ανάκαμψη θα συμβάλουν τα πολύ χαμηλά επιτόκια και το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας, «και κατά την άποψή μου αυτό δικαιολογεί επαρκώς τη τωρινή μας στάση στη νομισματική πολιτική».

Δήλωσε ότι στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της για 2% και να τον διατηρήσει εκεί, σε μια διαφορετική προσέγγιση από τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας Άντι Χαλντέιν, που τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι ξύπνησε ο «τίγρης» του πληθωρισμού.

Οι αποδόσεις των ομολόγων που έχουν εκδοθεί από τις κυβερνήσεις στη Βρετανία και σε άλλες χώρες έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν αύξηση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού λόγω των μέτρων στήριξης τρισεκατομμυρίων δολαρίων που διοχετεύονται στην παγκόσμια οικονομία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.