Διεθνή
02-03-2021 | 17:49

Τουρκία: Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ετοιμάζεται να διαλύσει η κυβέρνηση

Newsroom
Μοιράσου το
	Τουρκία: Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP ετοιμάζεται να διαλύσει η κυβέρνηση

Στο στόχαστρο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας έχει μπει το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.  Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος που έχει μέχρι στιγμής υιοθετήσει αυτό το αίτημα των εθνικιστών, το HDP είναι επικίνδυνο γιατί διατηρεί δεσμούς με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Το σύμμαχο κόμμα του ΑΚΡ, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) επανέφερε τις κατηγορίες απέναντι στο HDP με τη συγκυρία της ανακάλυψης των πτωμάτων 13 Τούρκων, που σύμφωνα με την Άγκυρα είχαν απαχθεί από τους Κούρδους αντάρτες και εντοπίστηκαν σε μια σπηλιά στο βόρειο Ιράκ.

Το MHP έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη να κλείσει το HDP, κατηγορώντας το για δεσμούς με το PKK, μια οργάνωση που η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική». Το HDP αρνείται την κατηγορία. Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο τουρκικό κοινοβούλιο αντιμετώπισε επίσης μπαράζ νομικών ενεργειών για την άρση της ασυλίας των βουλευτών του.

«Θεού θέλοντος, θα κλείσουμε το HDP στα μάτια του λαού», είπε ο Τζαχίτ Οζκάν, ένας από τους αντιπροέδρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu. «Ο λαός μας έχει χάσει τις ελπίδες του σ’ αυτό το κόμμα. Και τα 83 εκατομμύρια ζητούν να κλείσει πολιτικά στις κάλπες και νομικά εντός του πλαισίου της συνταγματικής τάξης», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε τα σχέδιά του για ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών, όπως του δικαιώματος σε μια δίκαιη δίκη και της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο σύμμαχός του, ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επανέλαβε την έκκλησή του να κλείσει το HDP και να ληφθούν μέτρα για να μην επανιδρυθεί με διαφορετικό όνομα, όπως είχε γίνει στο παρελθόν. «Το κλείσιμο του HDP επείγει, είναι ζωτικής σημασίας και επιβεβλημένο. Από τα νύχια μέχρι την κορυφή, το HDP είναι ο βάλτος της διαφθοράς και του τρόμου», ισχυρίστηκε.

Τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες στελέχη και μέλη του HDP έχουν συλληφθεί ενώ δεκάδες εκλεγμένοι δήμαρχοί του εκδιώχθηκαν από το αξίωμά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.