Συρρίκνωση 4,8% της ιαπωνικής οικονομίας το 2020, πρώτη από το 2009 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συρρίκνωση 4,8% της ιαπωνικής οικονομίας το 2020, πρώτη από το 2009 
Για το τέταρτο τρίμηνο, η ανάπτυξη ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, ωστόσο επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον φρενήρη ρυθμό του τρίτου τριμήνου. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε κατά 12,7%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 9,5%.

Ανάπτυξη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων εμφάνισε στο τέταρτο τρίμηνο η ιαπωνική οικονομία, επεκτείνοντας την ανάκαμψη έπειτα από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση, χάρη στη στήριξη από τις εταιρικές εξαγωγές, την κατανάλωση και τις δαπάνες κεφαλαίου. Ωστόσο, ο ρυθμός της ανάκαμψης επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον φρενήρη ρυθμό του τρίτου τριμήνου.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε κατά 12,7% σε ετήσια βάση, το τρίμηνο Οκτώβριο - Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφοντας έτσι το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο ανάπτυξης, ξεπερνώντας την πρόβλεψη των οικονομολόγων για αύξηση του ΑΕΠ κατά 9,5%.

Πρόκειται για μια επιβράδυνση σε σχέση με την αύξηση της τάξης του 22,7% του προηγούμενου τριμήνου, όταν η οικονομία έλαβε ώθηση μετά από την άρση των περιοριστικών μέτρων του Μαΐου και την απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης.

Για το σύνολο της χρονιάς που «χτύπησε» ο κορονοϊός, η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε 4,8%, καταγράφοντας την πρώτη ετήσια πτώση από το 2009.

Στα επιμέρους στοιχεία, η παγκόσμια ανάκαμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα προσέφερε στις εξαγωγές μια ώθηση, απαραίτητη, που αντιστάθμισε μερικώς την αδύναμη εγχώρια ζήτηση. Η ιδιωτική κατανάλωση που αντιστοιχεί στο πάνω από το μισό της ιαπωνικής οικονομίας, αυξήθηκε 2,2% μετά από μια άνοδο 5,1% το προηγούμενο τρίμηνο, σε σύγκριση με τις προβλέψεις για άνοδο 1,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider