Editorial

Πλαφόν στο ρεύμα: Η διατίμηση θέλει μεγάλη προσοχή…

Πώς πήγαμε από τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα που διαπραγματευόταν η Κομισιόν τον Σεπτέμβριο στην πρόταση - προφανώς προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των κρατών -  για ανώτατο όριο τιμής ασφαλείας στα 275 ευρώ;

Πώς πήγαμε από τα 180 ευρώ η μεγαβατώρα που διαπραγματευόταν η Κομισιόν τον Σεπτέμβριο στην πρόταση - προφανώς προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των κρατών -  για ανώτατο όριο τιμής ασφαλείας στα 275 ευρώ;  Είναι προφανές πως η εν λόγω πρόταση που ενσωματώνει και τα «θέλω» του Βορά, ουσιαστικά στοχεύει στο… μέλλον και όχι στο παρόν.  Έχει στόχο να καλύψει τα κράτη από πολύ ακραία σενάρια. Το είπε άλλωστε και η Επίτροπος Σίμσον: «η ακραία άνοδος των τιμών για σχεδόν δύο εβδομάδες τον Αύγουστο ήταν εξαιρετικά επιζήμια για την ευρωπαϊκή οικονομία, με μεταδοτικές επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού και αύξηση του συνολικού πληθωρισμού», επισήμανε.

Το λέμε γιατί αυτή η τιμή των 275 ευρώ όχι μόνο δεν είναι «ορατή» σήμερα, αλλά η ίδια η Κομισιόν προβλέπει τελείως διαφορετική πορεία. Οι προϋπολογισμοί των κρατών για το 2023 που εγκρίθηκαν την Τρίτη από την Επιτροπή, σχεδόν παράλληλα με τις ενεργειακές ανακοινώσεις, φτιάχνονται με σενάρια για τιμή αερίου στα 120 ευρώ. Παρεμφερής άλλωστε είναι και η εικόνα από την τιμή του αερίου στην ολλανδική αγορά.

Θα μου πείτε, υπάρχει και ο χειμώνας του 2023. Δηλαδή ένας τέτοιος μηχανισμός που, ακόμη και αν αποφασισθεί δεν θα εφαρμοσθεί αμέσως, έχει στην πράξη φτιαχτεί για να προφυλάσσει από τα... χειρότερα.  Θα βάζαμε στο «τραπέζι» και ένα άλλο σενάριο: να έχει φτιαχτεί και υπό τον φόβο της έλλειψης επάρκειας σε κάποια «βόρεια» κράτη. Γιατί όσο φοβάσαι, τόσο πιο πολλά λεφτά είσαι διατεθειμένος να δώσεις…

Μόνο που όταν γίνεται μία τέτοια κίνηση, περνάει και ένα «μήνυμα». Ένα μήνυμα και για τις τιμές όπως τώρα διαμορφώνονται στην αγορά ή όπως μπορεί να διαμορφωθούν τον επόμενο μήνα, αλλά και για τα περιθώρια… ανόδου.

Πως να το κάνουμε, όταν λαμβάνεται μία απόφαση για διατίμηση πρέπει το θέμα να εξετάζεται πολύ πολύ καλά. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και αντικειμενική «ματιά» και όχι συμβιβασμούς ανάμεσα σε διαφορετικά «θέλω» κρατών. Γιατί και μία πολύ χαμηλή τιμή, αλλά και μία πολύ υψηλή τιμή μπορεί να οδηγήσουν σε… αστοχία, σε αποτυχία. Και όταν μιλάμε για ένα αγαθό όπως το φυσικό αέριο τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά…   

TAGS: