Mega deal της Κίνας με την Airbus - Αγοράζει 300 αεροσκάφη αξίας 30 δισ. δολαρίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mega deal της Κίνας με την Airbus - Αγοράζει 300 αεροσκάφη αξίας 30 δισ. δολαρίων

Συμφωνία αξίας πολλών δισ. δολαρίων υπεγράφη τη Δευτέρα, με την οποία προχωρά η πώληση 300 αεροσκαφών από την Airbus στην Κίνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η υπογραφή του deal συμπίπτει με την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη.

Η συμφωνία μεταξύ της Airbus και της κρατικής υπηρεσίας αγορών της Κίνας, της China Aviation Supplies Holding Company, η οποία συντονίζει εμπορικές προσφορές κατά τη διάρκεια διπλωματικών επισκέψεων, θα περιλαμβάνει 290 αεριωθούμενα αεροσκάφη A320 και 10 αεροσκάφη A350 ευρείας ατράκτου.

Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αξία της συμφωνίας αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ.

Η νέα παραγγελία είναι αντίστοιχη εκείνης που πραγματοποίησε το Πεκίνο το 2017 με τη Boeing. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Κίνα είχε αγοράσει 300 αεροσκάφη Boeing, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέφθηκε το Πεκίνο πριν δύο χρόνια. Το 2018 οι Κινέζοι δεν πραγματοποίησαν καμία παραγγελία, λόγω του εμπορικού πολέμου.

Παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνδέουν άμεσα τη συμφωνία για τα Airbus με τα πρόσφατα προβλήματα του στόλου της Boeing, οι παρατηρητές της Κίνας λένε ότι το Πεκίνο συνηθίζει να αποστέλλει διπλωματικά μηνύματα μέσω κρατικών αεροσκαφών.

Ερωτηθείς εάν οι διαπραγματεύσεις επιταχύνθηκαν ως αποτέλεσμα του προβλήματος που αντιμετώπισαν συγκεκριμένα αεροσκάφη της Boeing ή άλλων θεμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Γκιγιόμ Φόρι δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αυτή είναι μια μακροχρόνια σχέση με τους Κινέζους εταίρους μας που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Είναι ένα έντονο σημάδι εμπιστοσύνης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider