Team Dynamics στο Κίνημα Αλλαγής

Γιώργος Σιούτζος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Team Dynamics στο Κίνημα Αλλαγής

Πρόσφατο παράδειγμα που θα μπορούσε να αναφέρεται στα μαθήματα management ομάδων είναι αυτό του Κινήματος Αλλαγής.

Η δυναμική ανομοιόμορφων ομάδων που δεν διακατέχονται από ένα κοινό όραμα αλλά προσπαθούν να ικανοποιήσουν το ατομικό όραμα μέσω του αναγκαίου «κακού» της σύμπλευσης σίγουρα δημιουργεί προβλήματα.

Το πάντρεμα των συνιστωσών του κινήματος είναι ένα πάντρεμα ανάγκης με τα μέρη να προσπαθούν να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη χωρίς να νοιάζονται ιδιαίτερα για την πορεία και τη βιωσιμότητα του γάμου, με το διαζύγιο να είναι θέμα χρόνου.

Το ιδανικό στο σχηματισμό ομάδων είναι τα καλά ξεκαθαρίσματα και η συμφωνία σε ένα κοινό όραμα με ξεκάθαρες διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Κατά το σχηματισμό μίας ομάδας οι στόχοι, οι επιδιώξεις, τα συνδετικά σημεία καθώς και τα σημεία διαφωνίας πρέπει να είναι συμφωνημένα και αποδεκτά από όλα τα μέλη.

Έχει διατυπωθεί πολλές φορές η άποψη ότι η πολυφωνία και οι διαφορετικές απόψεις μέσα σε μία ομάδα μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της και να βοηθήσουν στην εξεύρεση διαφόρων ενναλακτικών λύσεων στα εκάστοτε προβλήματα. Αυτό φυσικά δεν είναι λάθος με την προϋπόθεση, όμως, τα άτομα να έχουν κοινή θεμελιώδη ιδεολογία δηλαδή κοινή αντίληψη για βασικά θέματα, κοινή οπτική σε ζητήματα κορμού, κοινή «κοσμοθεωρία».

Οι διαφορετικές απόψεις και η πολυφωνία είναι βασικός τρόπος έκφρασης της δημοκρατίας. Μπορεί όμως να αποβεί ολέθρια για ένα κόμμα ή ομάδα όταν δεν εξασφαλίζει ενιαία πορεία και κοινή προσήλωση σε συγκεκριμένα κατεύθυνση.

Κάθε ομάδα περνάει ορισμένα στάδια μέχρι να οριστικοποιηθεί η μορφή της και ο προσανατολισμός της. Και αυτά τα στάδια προφανώς εναλλάσσονται σε στιγμές συγκρούσεων συμφερόντων και διαφωνιών. Ίσως απαιτηθεί ακόμα χρόνος και γεγονότα λήψης αποφάσεων με κόστος για να οριστικοποιηθεί η δομή ενός κινήματος που έχει ευθύνη να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική πορεία της χώρας.

Μία ισχυρή κεντροαριστερά με ξεκάθαρο, συμπαγή και στρατηγικό μακροπρόθεσμο σχεδιασμό πρέπει να ενώσει οντότητες που θα ενσωματωθούν και θα καταλήξουν ως συσσωμάτωμα χωρίς να γίνονται αντιληπτές ως διαφορετικές. Η εξάλειψη παθογενειών του χθες από τις επιμέρους οντότητες και ένα νέο συμβόλαιο με ξεκάθαρους όρους μπορεί να θέλει χρόνο και κόπο όμως ίσως αποτελεί ελπίδα προόδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider