Τέσσερα «καυτά» ερωτήματα για το ράλι του χρυσού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τέσσερα «καυτά» ερωτήματα για το ράλι του χρυσού
Οι τιμές του χρυσού καλπάζουν πάνω από τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά, ξεπερνώντας ένα κρίσιμο ψυχολογικό όριο που δεν είχαν φτάσει από το… μακρινό 2011.

Την ώρα που οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, υπάρχει ένα asset που εξακολουθεί να τραβάει τα βλέμματα των επενδυτών, παρά τις βαριές πληγές που άνοιξε στην παγκόσμια οικονομία ο κορονοϊός.

Οι τιμές του χρυσού καλπάζουν πάνω από τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά, ξεπερνώντας ένα κρίσιμο ψυχολογικό όριο που δεν είχαν φτάσει από το… μακρινό 2011.

«Όσο η αβεβαιότητα για τον κορονοϊό καλά κρατεί, τόσο πιο ψηλά θα σκαρφαλώνει ο χρυσός», προβλέπει σημαντική μερίδα αναλυτών που μίλησε στο CNBC.

Γιατί ο χρυσός επιδίδεται σε ράλι;

Η τιμή των συμβολαίων του πολύτιμου μετάλλου μετρά κέρδη 19% από τις αρχές του 2020, καθώς το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τα έκτακτα μέτρα στήριξης των οικονομιών που υιοθέτησαν οι κεντρικές τράπεζες, ανεβάζουν διαρκώς το momentum για το χρυσό.

Πρόκειται άλλωστε για το πιο παραδοσιακό «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους αβεβαιότητας, καθώς ο χρυσός δεν είναι τόσο ευάλωτος στη μεταβλητότητα, όσο άλλα assets και επενδυτικά προϊόντα, όπως οι μετοχές.

«Η αβεβαιότητα ανεβάζει το χρυσό, αλλά και η άνοδος των μετοχών δίνει τον δικό της, θετικό τόνο, όσο παράδοξο κι αν μοιάζει αυτό. Τα οικονομικά μεγέθη άλλωστε επιβεβαιώνουν πως οι οικονομίες επιδεινώνονται», εξηγεί ο Cameron Alexander της Refinitiv.

Η άνοδος θα συνεχιστεί;

Όσο οι μήνες περνούν, οι εισροές κεφαλαίων στα συμβόλαια του χρυσού ολοένα και αυξάνονται. Περί τα 12 δισ. δολάρια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου από τις αρχές του έτους, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της BlackRock.

Οι εν λόγω εισροές κεφαλαίων κάνουν τους αναλυτές να ποντάρουν και σε νέα άνοδο των τιμών του χρυσού. «Δεν θα με εξέπληττε αν το πολύτιμο μέταλλο σκαρφάλωνε στα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά», σχολιάζει ο Thomas Taw της BlackRock.

Μόλις τον περασμένο μήνα, οι αναλυτές της Bank of America προχώρησαν σε μια εξαιρετικά αισιόδοξη πρόβλεψη, αναμένοντας εκτόξευση της τιμής του χρυσού ακόμη και στα… 3.000 δολάρια τα επόμενα χρόνια.

Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσετε χρυσό;

Η γενικευμένη αισιοδοξία που επικρατεί στην αγορά του χρυσού υπόσχεται ισχυρές αποδόσεις προσεχώς.

Ωστόσο ο Albert Cheng, CEO της Singapore Bullion Market Association, εκτιμά ότι δεν είναι θέμα «πότε θα αγοράσεις χρυσό», αλλά «πόσο χρυσό θα αγοράσεις». Ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να έχει χρυσό στο χαρτοφυλάκιό του, εξηγεί ο ίδιος.

Πώς να επενδύσετε σε χρυσό;

Καθώς ο χρυσός αποτελεί ένα από τα… αρχαιότερα «νομίσματα» του κόσμου, οι τρόποι για επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο δεν είναι λίγοι.

«Οι επενδυτές πρέπει πάνω από όλα να αποφασίσουν γιατί επιθυμούν να διαθέτουν χρυσό στα χαρτοφυλάκιά τους», εξηγεί με νόημα ο Taw της BlackRock.

«Αγοράστε μπάρες χρυσού, αυτός είναι ο πιο παραδοσιακός τρόπος για να επενδύσει κανείς στο πολύτιμο μέταλλο», συστήνει από την πλευρά του ο Alexander της Refinitiv. «Είναι η πιο εύκολη διαδικασία. Τις αγοράζεις σε ένα μέρος και τις πουλάς σε ένα άλλο», προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider