Χρηματιστήριο: Ανοδος με τραπεζική ώθηση μετά το σχέδιο της ΤτΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ανοδος με τραπεζική ώθηση μετά το σχέδιο της ΤτΕ
Σαν ελατήριο λειτούργησε για τις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών η αποκάλυψη από το πρακτορείο Bloomberg του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των κόκκινων δανείων.

Σαν ελατήριο λειτούργησε για τις τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών η αποκάλυψη από το πρακτορείο Bloomberg του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των κόκκινων δανείων μέσω μιας εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV), που θα λάβει ως κεφαλαίο απαιτήσεις από τον αναβαλλόμενο φόρο.

Μπορεί πηγές του υπουργείου Οικονομικών να ψαλιδισαν τις προσδοκίες για αυτό το σχέδιο, λέγοντας πως δεν τον γνωρίζουν πλήρως και πως η κυβέρνηση θα είναι σύντομα σε θέση να παρουσιάσει τους δικούς της σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, ωστόσο αυτό δεν πτόησε τους επενδυτές που εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον κανόνα «Αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση», τοποθετήθηκαν με θάρρος σε τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας ενδοσυνεδριακά τον τραπεζικό δείκτη έως τις 534,43 μονάδες.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες απέκτησαν ανέλπιστα ένα μαξιλαράκι ασφαλείας έναντι των ανακοινώσεων που θα κάνει σήμερα το βράδυ η MSCI για τις ελληνικές μετοχές. Η MSCI αναμένεται να εξαιρέσει την Τράπεζα Πειραιώς από τις μετοχές πρώτης ταχύτητας, κάτι που θα επηρεάσει την εμπορευσιμότητα του τίτλου.

Αλλά ο MSCI δεν είναι η μόνη πηγή προβληματισμού. Νέα σύννεφα συσσωρεύτηκαν σήμερα στην αγορά ομολόγων με τις ανησυχίες για την σύγκρουση Ρώμης – Βρυξελλών να ασκούν πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,5% ενώ η απόδοση του πενταετούς τίτλου στο 3,5%.

Η Eurobank σημείωσε κέρδη 8,93%, η Εθνική ενισχύθηκε κατά 5,45%, η Alpha Bank σημείωσε άνοδο 3,89% και η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 1,83%.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με κέρδη 1,39% στις 644,00 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 26,9 εκατ. τεμάχια. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν ανοδικά κινήθηκαν 58, πτωτικά 23 και 24 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,40%, στις 1.698,31 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,05% στις 1.026,90 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δει8κτης της μεσαίε κεφαλαιοποίησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider