Χρηματιστήριο: Κέρδη 3,3% την εβδομάδα, «άλμα» 10,6% για τις τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Κέρδη 3,3% την εβδομάδα, «άλμα» 10,6% για τις τράπεζες
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε καταγράφοντας κέρδη την Παρασκευή 0,90% στις 668,34 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,3%, και ο τραπεζικός σημείωσε άνοδο 10,6%.

Στο «πράσινο» έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις τράπεζες να δίνουν το βηματισμό.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε καταγράφοντας κέρδη 0,90% στις 668,34 μονάδες. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ στα 111,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 62,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 77,2 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,89%, στις 1.617,92 μονάδες, ενώ με θετικό πρόσημο στο 0,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 859,05 μονάδες.

Στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha Bank στο 6,2% με την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθεί στο 4,8%, την Εθνική Τράπεζα στο 4,5% και τη Eurobank στο 4%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3% στις 390,91 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,3%, και ο τραπεζικός σημείωσε άνοδο 10,6%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Viohalco (+5,36%), της Alpha Bank (+4,57%), της Πειραιώς (+3,53%), της Εθνικής (+2,89%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+2,76%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Fourlis (-4,00%), του ΟΛΠ (-2,12%), της Motor Oil(-1,97%), της Ελλάκτωρ (-1,70%) και της ΕΧΑΕ (-1,65%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών (+3,00%) και του Εμπορίου (+2,68%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-2,24%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,05%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 22.197.586 και 18.677.039 μετοχές, αντιστοίχως.

Χωρίς συμφωνία η Σύνοδος για το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο κενό έπεσαν όπως αναμένονταν σε πρώτο βαθμό οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο στόχος της συμφωνίας πλέον μεταφέρεται στην επόμενη Σύνοδο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου πως ήταν η πρώτη φορά που οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο Σαρλ Μισέλ επεσήμανε ότι τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση ενώ φανερώθηκαν και οι διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών και στο κομμάτι των επιχορηγήσεων και των δανείων.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ανέφερε με τη σειρά της πως οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε πολύ θετικό επίπεδο.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ ίσως δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και τους κάλεσε να τη συνειδητοποιήσουν. Στην γραμμή της Μέρκελ συντάχθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν που επέμεινε ότι οι επιχορηγήσεις πρέπει να είναι ύψους 500 δισ. ευρώ και τόνισε την ανάγκη για συμφωνία πριν από το τέλος του καλοκαιριού.

«Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης» τόνισε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχεδόν αποκλειστικό θέμα ήταν ο χαρακτήρας και το ύψος του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Έχουμε ραντεβού με την ιστορία. Μιλώντας ως χώρα που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται. Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Κομισιόν, πρόκειται για πολύ καλό σημείο εκκίνησης, δεν γίνεται να πάμε κάτω από το επίπεδο αυτής της πρότασης», τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider