Στο Λονδίνο στρέφεται το βλέμμα των εισηγμένων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο Λονδίνο στρέφεται το βλέμμα των εισηγμένων
Το φετινό Roadshow είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς αναμένεται να φανεί κατά πόσο χώρα έχει πράγματι «αλλάξει σελίδα» ως επενδυτικός προορισμός.

«Βαλίτσες» για το Λονδίνο ετοιμάζουν 30 εισηγμένες εταιρείες, ανανεώνοντας το ραντεβού τους με τα ευρωπαϊκά funds στο 14ο Roadshow των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Το φετινό Roadshow, το οποίο διεξάγεται στις 18-19 Σεπτεμβρίου και θα καλύψει το insider.gr, είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς αναμένεται να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των επενδυτικών οίκων προς το ελληνικό χρηματιστήριο και κατά πόσο η χώρα έχει πράγματι «αλλάξει σελίδα» όσον αφορά στην εικόνα της ως επενδυτικός προορισμός.

Το Roadshow της ΕΧΑΕ αποτελεί πράγματι οιωνό της πορείας των ελληνικών εταιρείων στις χρηματαγορές, γεγονός που αποδεικνύεται από την αντίστοιχη περυσινή διοργάνωση. Θυμίζεται ότι ακριβώς έναν χρόνο πριν, το μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων, καθώς και της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών (λόγω αναβαλλόμενου φόρου) κυριαρχούσε στους διαδρόμους του The Mayfair Hotel και επισκίαζε τις συναντήσεις των διαχειριστών χαρτοφυλακίου με τους εκπροσώπους των εταιρειών. Πράγματι, έναν μήνα αργότερα, ακολούθησε το τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο οδήγησε τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο σε συνολική κεφαλαιοποίηση κάτω των 4 δισ. ευρώ.

Το πραγματικό στοίχημα φέτος είναι να δούμε κατά πόσο τα σύννεφα έχουν απομακρυνθεί από τον ελλαδικό –επενδυτικό- ουρανό και εάν οι αγορές έχουν πράγματι πειστεί ότι οι σκόπελοι ξεπεράστηκαν και οι επενδύσεις-ορόσημα προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς αλλάζοντας την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Οι ενδείξεις στην αγορά ομολόγων είναι ενθαρρυντικές, με την απόδοση του 10ετούς να έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Μείζον στοίχημα είναι, ασφαλώς, ο τραπεζικός κλάδος και τα σχέδια που έχουν ανακοινώσει όλες σχεδόν οι συστημικές τράπεζες για επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά έως το 2021 –όπως άλλωστε τόνισε στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μουδιασμένα» τα ευρωπαϊκά funds

Πέρα από τα του οίκου μας, όμως, καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι μακροοικονομικές εξελίξεις σε πανευρωπαϊκό –και παγκόσμιο– επίπεδο, με τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης να είναι πλέον περισσότερο από ορατές. Η απόφαση της ΕΚΤ να επαναφέρει το QE βυθίζοντας παράλληλα σε ακόμη πιο αρνητικό έδαφος τα επιτόκια είναι ενδεικτική των ανησυχιών που επικρατούν μεταξύ των αρμοδίων χάραξης πολιτικής.

Η αμυντική στάση των αγορών, ενόψει της οικονομικής επιβράδυνσης, αναμφίβολα θα αποτελέσουν βαρίδι στο φετινό Roadshow της ΕΧΑΕ και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ραντεβού με τις εισηγμένες είναι ελαφρώς μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Ελλάδα παραμένει επενδυτικός προορισμός υψηλού κινδύνου και «εκτός ραντάρ» για πολλά funds εξαιτίας τη απώλειας της επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) και η διάθεση για ανάληψη ρίσκου μειώνεται όσο επιδεινώνονται οι μακροοικονομικές προοπτικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider