Με ιλιγγιώδη ταχύτητα «τρέχουν» οι τράπεζες στο ταμπλό - Κέρδη 33% το 2019

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με ιλιγγιώδη ταχύτητα «τρέχουν» οι τράπεζες στο ταμπλό - Κέρδη 33% το 2019
Διπλάσιες αποδόσεις καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές από τις αρχές του έτους σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη. Το «φιλί της ζωής» έδωσε στην αγορά η αναβάθμιση από τη Moody's.

Κέρδη της τάξης του 33% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης από την αρχή του έτους, ανακτώντας τα επίπεδα όπου βρισκόταν έξι μήνες νωρίτερα. Ουσιαστικά οι τράπεζες καταγράφουν διπλάσιες αποδόσεις από τον Γενικό Δείκτη το 2019, σημειώνοντας ένα ισχυρό rebound μετά τη βύθιση των τελευταίων μηνών.

Η προώθηση των σχεδίων για ταχύτερη εξυγίανση του κλάδου από το ΤΧΣ και την ΤτΕ, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για δρομολόγηση οχημάτων ειδικού σκοπού (SPV) από όλες τις τράπεζες έχει αρχίσει να πείθει τους επενδυτές ότι οι συστημικές τράπεζες πήραν –επιτέλους- τις δύσκολες αποφάσεις που θα έπρεπε καιρό πριν.

Θετικά επιδρά στις προοπτικές των τραπεζών και η αναμόρφωση του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατσέλη επιτυγχάνοντας εισροές στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών κυρίως λόγω της κρατικής επιδότησης. Το «φιλί της ζωής», όμως, για το ελληνικό χρηματιστήριο ήρθε από την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τη Moody’s –μια απόφαση που ο οίκος αξιολόγησης είχε αναβάλει επί μήνες αλλά τελικά την έλαβε.

Όπως σχολιάζει ο κ. Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, οι αναβαθμίσεις των οίκων για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθούν (απομένουν 4 βαθμίδες από Moody’s και S&P) και οι ελληνικοί τίτλοι θα είναι επενδύσιμοι εντός του 2020. «Οι ελληνικές τράπεζες θα κινηθούν ευκολότερα στη διατραπεζική αγορά για εξεύρεση ρευστότητας και προκειμένου να εκδώσουν ομόλογα για να βελτιώσουν τα κεφάλαιά τους ενόψει της επιτάχυνσης της μείωσης των κόκκινων δανείων στο ενεργητικό τους», εξηγεί.

banks

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την ευφορία που έχει προκαλέσει η επιτυχής έκδοση του 10ετούς ομολόγου, έχουν οδηγήσει σε «ξέφρενο πάρτι» τις μετοχές των τραπεζών , με την Τράπεζα Πειραιώς να πρωτοστατεί καταγράφοντας κέρδη 67% το 2019. Ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα με άνοδο 55%, η Alpha Bank που κερδίζει 26% και η Eurobank που ενισχύεται κατά 21,29%.

Όπως επισήμανε το insider.gr, στα τέλη Νοεμβρίου, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μαζί δεν ξεπερνούσαν σε κεφαλαιοποίηση τον ΟΤΕ, αφού η χρηματιστηριακή τους αξία συνολικά διαμορφωνόταν στα 4 δισ. ευρώ, έναντι 5 δισ. ευρώ του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού. Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, πάντως, η κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου ανέκαμψε στα επίπεδα των 5,7 δισ. ευρώ.

«Πλώρη» για τις 800 μονάδες βάζει ο Γενικός Δείκτης

Η κατάκτηση των 800 μονάδων είναι ένας εφικτός, αν και όχι εύκολος, στόχος για τον Γενικό Δείκτη την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνο Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή.

«Η υπέρβαση όλων αυτών των… οροσειρών ως το ορόσημο των 800 μονάδων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση έχει όμως μια ισχυρή υπόσχεση ανοδικού περιθωρίου που δυνητικά θα μπορούσαν να φτάσουν το Γενικό Δείκτη στις 900 μονάδες. Συμπερασματικά θα αναμέναμε μια πρώτη απόπειρα δοκιμής των 745 μονάδων την ερχόμενη εβδομάδα καθώς οι τζίροι εξακολουθούν να είναι υποστηρικτικοί και η αγοραστική διάθεση με εναλλαγές στους ημερήσιους πρωταγωνιστές παραμένει παρούσα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider