Πετρέλαιο: Δυσπιστία για την ικανότητα του ΟΠΕΚ να σώσει τις τιμές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Δυσπιστία για την ικανότητα του ΟΠΕΚ να σώσει τις τιμές

Οι χώρες της ομάδας G20 πρόκειται να στείλουν τους υπουργούς Πετρελαίου για επείγουσα συνεδρίαση την Παρασκευή, σημάδι ότι υπάρχει πιθανότητα ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία να μπορέσουν να προσελκύσουν και άλλες χώρες παραγωγής πετρελαίου σε μια πολιτική περικοπής της παραγωγής.

Φυσικά, κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσει και η στάση των ΗΠΑ, η οποία δεν έχει αποσαφηνιστεί επαρκώς καθώς τα tweet και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μπερδεύουν την αγορά. Ενώ αρχικά έδειξε ότι είναι πιθανό να υποστηρίξει την προσπάθεια σταθεροποίησης της αγοράς, κατόπιν, υπαναχώρησε σημειώνοντας ότι η «η ελεύθερη αγορά είναι εκείνη που θα διευθετήσει τα πράγματα».

Η δήλωση αυτή μπορεί να συντέλεσε στην καθυστέρηση της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ + η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτές τις ημέρες. Η καθυστέρηση αυτή υποδεικνύει ότι ο Ριάντ αναμένει να αξιολογήσει τυχόν πρόοδο στις συνομιλίες του ΟΠΕΚ + προτού αναλάβει δράση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Η συνάντηση των υπουργών πετρελαίου της G20, σηματοδοτεί τη δυνητική συμμετοχή σε παγκόσμιες περικοπές παραγωγής πέρα ​​από τις χώρες του ΟΠΕΚ +. «Λαμβάνει χώρα σε μια φάση κατά την οποία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας και σε εκατομμύρια εργαζομένων που απασχολούνται στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) . «Το κύριο καθήκον της G20 είναι να παράσχει και να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών», προσθέτει.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είναι "πολύ κοντά" σε μια ιστορική συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής, αλλά η επιτυχία εξαρτάται και από τη στάση των ΗΠΑ και των άλλων χωρών παραγωγής που δεν ανήκουν στο καρτέλ.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν σκεπτικισμό ότι μια συμφωνία στην παραγωγή θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η καθυστέρηση της συνάντησης «είναι ένα νέο σημάδι ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας τέτοιου μεγέθους θα χρειαστεί χρόνο», γράφει η JBC Energy σε σημείωμα τη Δευτέρα ενώ εξέφρασε και αμφιβολίες για το αν τελικά θα υπάρξει ευρεία συναίνεση. Το γεγονός ότι η Brent πραγματοποιούσε συναλλαγές γύρω στα 34 δολάρια τη Δευτέρα υποδηλώνει ότι «ένα μεγάλο μέρος της αγοράς εξακολουθεί να φαίνεται ότι διατηρεί την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον», κατέληξε η εταιρεία.

Η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να καταρρέει

Ωστόσο, όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, ακόμη και αν επιτευχθεί μια παγκόσμια περικοπή παραγωγής - ακόμη και ύψους 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως - η στρατηγική αυτή μπορεί να καταφέρει απλώς να «αγοράσει χρόνο» καθώς η αγορά πετρελαίου συνεχίζει να καταρρέει.

Οι εκτιμήσεις για την πτώση της ζήτησης κυμαίνονται στα 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα ενώ κάποιοι κάνουν λόγο και για 35 εκατ. βαρέλια.

Μια περικοπή της προσφοράς θα καθυστερήσει τον χρόνο εκπλήρωσης των παγκόσμιων απογραφών, αλλά όσο η πανδημία εξακολουθεί να κρατά τις χώρες σε lockdown, το πλεόνασμα του πετρελαίου θα παραμείνει.

«Ακόμη και αν υπήρχαν περικοπές 10 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως, κατά την άποψή μας, θα μπορούσαμε ακόμα να δούμε να συσσωρεύονται αποθέματα 15 εκατ. βαρελιών την ημέρα», δήλωσε ο κ. Birol.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider