Το αμερικανικό πετρέλαιο κερδίζει θέσεις στη διεθνή αγορά και ιδιαίτερα στην Ινδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το αμερικανικό πετρέλαιο κερδίζει θέσεις στη διεθνή αγορά και ιδιαίτερα στην Ινδία
Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Βενεζουέλας έβαλαν τους παραγωγούς πετρελαίου των ΗΠΑ σε αγορές που κάποτε κυριαρχούσαν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του.

Ποιος ωφελήθηκε σημαντικά από τις κυρώσεις στο ρωσικό και το πετρέλαιο της Βενεζουέλας; Σύμφωνα με το Bloomberg, οι παραγωγοί πετρελαίου των ΗΠΑ, που έχουν μπει σε αγορές που κάποτε κυριαρχούσαν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του.

Οι εξαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ έχουν σημειώσει πέντε νέα μηνιαία ρεκόρ από τότε που τα δυτικά έθνη άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία το 2022. Και με τους εμπορικούς περιορισμούς στη Βενεζουέλα να ανανεώνονται τον Απρίλιο, τα αμερικανικά βαρέλια αρχίζουν να εκτοπίζουν το αργό της Βενεζουέλας στην Ινδία- έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές πετρελαίου που τελεί υπό κυρώσεις.

Η αλλαγή υπογραμμίζει τον βαθμό στον οποίο οι κυρώσεις βοήθησαν το αμερικανικό αργό να κατακτήσει μερίδιο αγοράς σε όλο τον κόσμο. Ενώ το αμερικανικό πετρέλαιο ήταν εδώ και πολύ καιρό το πιο «ευέλικτο» βαρέλι στον κόσμο, η διακοπή των ροών ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιούργησε νέα δυναμική στη ζήτηση για τα αμερικανικά βαρέλια. Οι αποστολές στην Ευρώπη και την Ασία αυξήθηκαν, μετατρέποντας τις ΗΠΑ σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς «μαύρου χρυσού» στον κόσμο.

Η παραγωγή ρεκόρ από τις ΗΠΑ – που έρχεται ακριβώς τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του περιορίζουν την προσφορά τους – βοήθησε επίσης τους Αμερικανούς παραγωγούς να αποκτήσουν μεγαλύτερες θέσεις στις αγορές του εξωτερικού. Οι τιμές του πετρελαίου αντικατοπτρίζουν αυτή την τάση, με το πετρέλαιο WTI στο Χιούστον να διαπραγματεύεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του από τον Οκτώβριο.

«Η παραγωγή των ΗΠΑ αυξάνεται και η παραγωγή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας μειώνεται – επομένως οι ΗΠΑ, εξ ορισμού, θα έχουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς», δήλωσε ο Gary Ross, σύμβουλος πετρελαίου που έγινε διαχειριστής hedge fund στην Black Gold Investors.

Η Ινδία - ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού παγκοσμίως και ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου μετά την Κίνα - είναι η πιο πρόσφατη αγορά με εισροή αμερικανικού πετρελαίου. Οι αμερικανικές αποστολές στην Ινδία αναμένεται να εκτιναχθούν τον Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν ενός έτους, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας παρακολούθησης της αγοράς αργού, Kpler.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 800.000 βαρέλια την ημέρα από το υψηλό σημείο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την παρακολούθηση δεξαμενόπλοιων του Bloomberg. Οι ρωσικές αποστολές ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω, καθώς τα ινδικά διυλιστήρια πετρελαίου δεν δέχονται πλέον φορτία από δεξαμενόπλοια που ανήκουν στην ρωσική κρατική ναυτιλιακή Sovcomflot, στην οποία επιβλήθηκαν πρόσφατα κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Ενώ οι προμήθειες των ΗΠΑ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως το ρωσικό αργό λόγω των διαφορών στην ποιότητα του πετρελαίου και τους χρόνους ταξιδιού, σύμφωνα με Kpler η Ινδία θα στραφεί ακόμα περισσότερο προς το αμερικανικό πετρέλαιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider