Τελ. ενημέρωση 13:35
Το ελληνικό «story» συνεχίζει να πουλάει και να κεντρίζει συνεχώς το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που αναζητούν αγορές που έχουν υστερήσει σε μια μακροχρόνια βάση.
Ενδεικτικό είναι πως σε κατακόρυφη αύξηση της τιμής στόχου για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών προχώρησε η Goldman Sachs, με την εγχώρια αγορά να έχει ήδη καταγράψει μια άνοδο της τάξεως του 4,23% για φέτος, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών αγορών και των ΗΠΑ.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο αμερικανικός οίκος προσαρμόζει εκ νέου τον στόχο του για το Γενικό Δείκτη στις 1.550 μονάδες από τις 1.375 μονάδες που ανέμενε, με την αγορά να βρίσκεται στις 1.347,90 μονάδες. Αυτό συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 15% περίπου κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες (από τα τρέχοντα επίπεδα). Ο δείκτης αποτίμησης P/E NTM (πολλαπλασιαστής κερδών για τους επόμενους δώδεκα μήνες) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στο 7,5x, χαμηλότερα από το στόχο της Goldman Sachs (8x) τη στιγμή που τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 8% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, με το consensus σε μηδενικά επίπεδα. Παράλληλα, η μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 5%.
Σύμφωνα με τον Η. Ζαχαράκη της Fast Finance, «τεχνικά η διάσπαση του υψηλού μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση προς τις 1.390 με τον ΓΔ να συντηρεί την επιθετική του κίνηση όσο κλείνει πάνω από τις 1339 μονάδες. Θυμίζουμε ότι στις 19 Μαρτίου 2014 ο ΓΔ είχε καταγράψει υψηλό αμέσως μετά την διάσωση του 2012 και μετά από 2 χρόνια ανόδου στις 1379 μονάδες. Εκεί η αγορά συνειδητοποίησε τι είχαμε να δούμε στην πολιτική ζωή του τόπου το επόμενο διάστημα. Πλέον η αγορά είναι μια ανάσα από το εν λόγω επίπεδο με ένα τραπεζικό σε τελείως διαφορετική κατάσταση από το παρελθόν. Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να μαντέψουμε το μέγεθος της κίνησης και απλά θα πρέπει να ακολουθούμε την τάση κάνοντας διορθωτικές κινήσεις στην πορεία χωρίς να βάλουμε ίχνος συναισθήματος στην κίνηση».
Το 2024 φαίνεται να είναι εξίσου καλό ή και ακόμα καλύτερο από το 2023 και μέχρι στιγμής με τα δεδομένα που έχουμε τόσο από τα μακροοικονομικά όσο και από τις επιδόσεις των εταιριών δύσκολα θα μπορέσουμε να προβληματιστούμε. Μόνο μία κρίση από τα έξω μπορεί να μας προβληματίσει ή καλύτερα καθυστερήσει την πορεία της Ελληνική οικονομίας και παράλληλα τις επιδόσεις των Ελληνικών εταιριών. Άλλωστε αν αναλογιστούμε τι συνέβη το διάστημα που οι ξένοι “πετούσαν” η Ελληνική αγορά όχι μόνο δεν ακολουθούσε άλλα κατέγραψε και απανωτά νέα χαμηλά. Καιρός λοιπόν να κερδίσει πίσω το χαμένο έδαφος της χαμένης 10ετίας θυμίζοντας πως η αγορά τεχνικά κατάφερε να διασπάσει την μεγάλη συσσώρευση της τελευταίας 10ετίας μόλις πέρσι.
Να σημειωθεί πως την αγορά θα συνεχίζουν να τραβούν προς τα πάνω γύρω στα 10 με 15 χαρτιά, τα οποία είναι οι 4 τράπεζες, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, τα διυλιστήρια, η Τιτάν και άλλα blue chips.
Στο ταμπλό, ο ΓΔ κινείται ελαφρώς υψηλότερα από τις 1.352,94 μονάδες, με τον τζίρο στα 29,10 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,02% στις 3.284,89 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,43% υπο το βάρος της Eurobank που διορθώνει κατά 1,85% στα 1,7275 ευρώ και με την ΕΤΕ στο +0,72% και τα 6,99 ευρώ. Απώλειες 0,06% για την Alpha Bank και -1,02% για την Πειραιώς.
Σπάει το τετραήμερο πτωτικό σερί η Μυτιληναίος με άνοδο 0,8% στα 37,82 ευρώ, με τη ΜΟΗ στο -1,68% τη ΔΕΗ στο -0,32% και την ΕΕΕ στο +0,88%.
Απώλειες άνω του 2% για τη Titan υπό το βάρος της κτοχύρωσης κερδών, ενώ υπεραποδίδουν Βιοχάλκο με κέρδη 1,5% στα 6,11 ευρώ, με τη Lamda να προσπαθεί να προσγγίσει στα 7,20 ευρώ. Κέρδη 2,42% για τη Sarantis στα 8,90 ευρώ και νέα υψηλά.