Wall Street: Πέμπτη συνεχή ημέρα απωλειών ο S&P 500 με την ύφεση να «σκιάζει» τις αγορές

Κώστας Αποστολόπουλος

Μετά από συνεχείς μεταβολές στους δείκτες της Wall Street την Τετάρτη ο Dow Jones παρέμεινε αμετάβλητος, ο S&P 500 κατέγραψε την πέμπτη συνεχή ημέρα πτώσης, με το Nasdaq επίσης να σημειώνει απώλειες, καθώς οι επενδυτικοί κύκλοι δεν έχουν απαλλαγεί από την ανησυχία για μία διαρκή και βαθιά ύφεση ενώ παραμένει ακόμη άγνωστος ο χρόνος διάρκειας του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων της Fed για την αντιμετώπιση του επίμονου πληθωρισμού.

Οι επενδυτές στις προηγούμενες συνεδριάσεις έδειξαν πως μειώνονται οι ελπίδες τους για μια «ομαλή προσγείωση» στο ζήτημα του πληθωρισμού με το «εργαλείο» της αύξησης των επιτοκίων, χωρίς να πυροδοτήσει πρώτα μία ύφεση, η οποία από τους αναλυτές τοποθετείται εντός του 2023.

Έτσι, κατά το κλείσιμο ο Dow Jones έμεινε σταθερός στις 33.597 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 0,18% στις 3.933 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,51% στις 10.958 μονάδες.

Μάκρο

Στον αντίποδα της συζήτησης περί ύφεσης, ενθαρρυντικά ήταν τα νέα από το «μέτωπο» της αμερικανικής αγοράς εργασίας.

Και αυτό γιατί ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη η παραγωγικότητα της εργασίας για το γ’ τρίμηνο, ενώ το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ήταν σημαντικά μικρότερο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Τετάρτη.

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, ένα μέτρο της ωριαίας αμοιβής σε σύγκριση με την παραγωγή, αυξήθηκε 2,4% για το επίμαχο διάστημα, μια σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω από το αρχικά αναφερόμενο 3,5%. Αυτό προέκυψε χάρη στην αναθεώρηση της παραγωγικότητας κατά 0,5% και στην καθοδική αλλαγή του κόστους αποζημίωσης κατά 0,6%.

Η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 0,8%, από 0,3% ως αποτέλεσμα της ανοδικής κίνησης της παραγωγής κατά 0,5% μαζί με την αύξηση των ωρών εργασίας κατά 0,1%.

Και τα δύο μεγέθη ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα. Οι εκτιμήσεις του Dow Jones είχαν θέσει την παραγωγικότητα στο 0,7% και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο 3,1%.

Εντωμεταξύ, αύξηση κατά 27,1 δισ. δολάρια σημείωσε η συνολική καταναλωτική πίστη τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, έναντι μιας αναθεωρημένης αύξησης 25,8 δισ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Fed. Αυτό μεταφράζεται σε ετήσιο ποσοστό 6,9%, από το αναθεωρημένο 6,6% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το Marketwatch, οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 26 δισ. δολαρίων. Η ανακυκλούμενη πίστωση, κυρίως πιστωτικές κάρτες, αυξήθηκε 10,4% τον Οκτώβριο μετά από άνοδο 8,2% τον προηγούμενο μήνα. Η μη ανακυκλούμενη πίστωση, συνήθως δάνεια αυτοκινήτων και φοιτητικά δάνεια, αυξήθηκε κατά 5,8% από αύξηση 6,1% τον προηγούμενο μήνα, με αυτή την κατηγορία πιστώσεων να θεωρείται πολύ λιγότερο ασταθής.

Εμπορεύματα

Συνέχισαν τα κέρδη και στην συνεδρίαση της Τετάρτης οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, αν και έκλεισαν κάτω από τα επίπεδα των 1.800 δολαρίων για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση της Fed για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, με την στάση αναμονής να επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα στις αγορές εν γένει.  Ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 15,60 δολάρια ή 0,9%, για να διαμορφωθεί στα 1.798 δολάρια η ουγγιά στην Comex. To ασήμι παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 59 σεντς ή 2,6% κλείνοντας στα 22.922 δολάρια.

Yποχώρηση σημείωσαν οι τιμές στα συμβόλαια πετρελαίου κατά 3% την Τετάρτη, με τις απώλειες στον ενεργειακό τομέα να οφείλονται στις απότομες μειώσεις στις τιμές των futures στα πετρελαϊκά προϊόντα. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι εγχώριες προμήθειες αργού μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι προμήθειες βενζίνης και διυλισμένων προϊόντων αυξήθηκαν. Έτσι, το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε 2,24 δολάρια ή 3%, για να διαμορφωθεί στα 72,01 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κάτι που συνιστά και το χαμηλότερο επίπεδο «πρώτου μήνα» από τις 21 Δεκεμβρίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.Το brent παράδοσης Φεβρουάριου έχασε 2,18 δολάρια ή σχεδόν 2,8%, κλείνοντας στα 77,17 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 24 Δεκεμβρίου της περυσινής χρονιάς. Από την άλλη, το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε επίσης κατά 4,6% στα 2,7805 δολάρια το γαλόνι και η βενζίνη παράδοσης Ιανουαρίου διαμορφώθηκε στα 2,0772 δολάρια το γαλόνι, με πτώση σχεδόν 3,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: