Αρνητική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

Αλέξανδρος Βέλμαχος

Πτωτικά πρόσημα κατέγραψαν τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για τη Δευτέρα, εν μέσω σκεπτικότητας από την πλευρά των επενδυτών για την πορεία της οικονομίας και πριν από τις τελευταίες ανακοινώσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών για τη νομισματική τους πολιτική εντός του 2022.

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται τα όσα θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 15 Δεκεμβρίου, σχετικά με τα επιτόκια της ευρωτράπεζας προκειμένου να καταπολεμηθεί ο υψηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ παρακολουθείται στενά για το κατά πόσο οι κινήσεις τής μπορούν να «σπρώξουν» την Ευρωζώνη σε ύφεση εντός του 2023. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, μίλσε για ύφεση για τον τρέχοντα χειμώνα.

Παραμένοντας στα των κεντρικών τραπεζών και περνώντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αγορές παρακολουθούν τα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ και στο κατά πόσο αυτά μπορούν να θέσουν αναχώματα στη χαλάρωση της αύξησης των βασικών επιτοκίων της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 0,32% στις 441,86 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,53% στις 3.956 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,17% στις 7.568 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 0,56% στις 14.448 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 απώλεσε 0,67% στις 6.696 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,29% στις 24.550 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε 0,13% στις 8.371 μονάδες. 

Μάκρο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης υποχώρησε για πέμπτο μήνα τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία διολισθαίνει σε μια ήπια ύφεση καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες του εν μέσω του διογκούμενου πληθωρισμού, όπως έδειξε έρευνα της S&P Global.

Ο σύνθετος δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global για την Ευρωζώνη, που θεωρείται καλός σύμβουλος για την οικονομική υγεία, διαμορφώθηκε στο 47,8 τον Νοέμβριο από το χαμηλό 23 μηνών του Οκτωβρίου (47,3), με οποιαδήποτε τιμή κάτω από 50 να «δείχνει» συρρίκνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: