Ισχυρό ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο - «Καπνός» οι 900 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρό ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο - «Καπνός» οι 900 μονάδες
Ισχυρές απώλειες στο Χρηματιστήριο. Πιέσεις σε Eurobank, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

Τελευταία ενημέρωση 14:40

Ισχυρές πιέσεις περνάνε στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν άκρως επιθετικά θέσεις επιβεβαιώνοντας τα όσα ανέφερε το insider.gr πώς η βραχυπεόθεσμη πορεία του ΧΑ αποδεικνύεται μια άκρως δυσεπίλυτη εξίσωση, εξαιτίας της χαμηλής ορατότητας που επικρατεί σε αρκετά ανοιχτά διεθνή, κατά βάση, μέτωπα, αλλά και στις επιμέρους επικίνδυνες ζώνες που διαμορφώνονται για την εγχώρια οικονομία.

Φυσικά, η τόσο μεγάλης έντασης ρευστοποιήσεις οφείλονται και στο ότι το ΧΑ αποτελεί μια ρηχή αγορά που «κουνιέται» και παρασύρεται ιδιαίτερα εύκολα στις διαθέσεις μερικών χαρτοφυλακίων, με τις εντολές πώλησης να ενεργοποιούνται με μεγάλη ευκολία σε πιθανά αρνητικά σενάρια. Πλέον μένει να φανεί αν θα υπάρξουν αγοραστικά σήματα στη βουτιά (buy the dip), ώστε η αγορά να ανακτήσει έστω τις κρίσιμες 900 μονάδες.

Η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία άνοιξε ουσιαστικά περαιτέρω τη «βεντάλια» των αλληλοσυνδεόμενων κινδύνων, προκαλώντας ένα ντόμινο κλυδωνισμών στο ήδη τρεμάμενο οικονομικό οικοδόμημα. Οι επιπτώσεις που απορρέουν από τη συνέχιση των συγκρούσεων στο πεδίο της μάχης αλλά κυρίως από το πλέγμα των κυρώσεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικές τόσο για την καταναλωτική ζήτηση όσο και για την προσφορά στη Ευρωζώνη. Η απότομη αύξηση των λογαριασμών ενέργειας, η ασθενέστερη κατανάλωση, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα υψηλά κόστη μεταφοράς τα σκληρά lockdowns στην Κίνα και η πιθανή διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία και κυρίως του φυσικού αερίου θα επιβαρύνουν τα έσοδα και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, ενώ όλα τα ανωτέρω είναι ικανά να πυροδοτήσουν μια ύφεση, που αναλόγως του μεγέθους κλιμάκωσης, θα μεγεθύνονταν.

Βαρίδι στην επενδυτική ψυχολογία είναι και η πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο, που έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των 12 τελευταίων μηνών, ήτοι στις 105,0 μονάδες, σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα (112,1 μονάδες), σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν έντονα στις Υπηρεσίες, τις Κατασκευές και τη Βιομηχανία και σχετικά λιγότερο στο Λιανικό Εμπόριο. Μεταξύ των επιμέρους κλάδων των Υπηρεσιών, οι χερσαίες μεταφορές παρουσιάζουν την ισχυρότερη υποχώρηση, υπό το έντονα αυξημένο κόστος των καυσίμων. Oι προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο επιδεινώθηκαν τον Απρίλιο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις που ήδη ξεκίνησαν το φθινόπωρο, κλιμακώνονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι επιπτώσεις του πολέμου αποτυπώνονται κυρίως στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς μετά την έντονη πτώση του Μαρτίου, από το χαμηλό επίπεδο που βρισκόταν, υποχώρησε περαιτέρω τον Απρίλιο. Ως αποτέλεσμα, βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2017.

Από την άλλη, ξεχωρίζει μια θετική εξέλιξη για το ΧΑ καθώς βρέθηκε στην πρώτη θέση (σε τοπικό νόμισμα) για τον μήνα Απρίλιο μεταξύ μεταξύ 43 assets που εξετάζει η Deutsche Bank, υπεραποδίδοντας έναντι των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, με άνοδο 5,1% έναντι -0,6% του Stoxx 600 και του τραπεζικού που κατέγραψε πτώση 2,1%. Για το σύνολο του έτους το χάσμα μεταξύ της απόδοσης του Χρηματιστηρίου και των υπόλοιπων αγορών παραμένει υψηλό, καθώς η εγχώρια αγορά έχει σημειώσει άνοδο 3,6%, έναντι -6,4% του Stoxx 600, -11,2% για τον DAX, +3,6% για τον FTSE 100 και -12,9% του S&P 500.

Επίσης η αρκετά επιθετική στρατηγική των κεντρικών τραπεζών ως προς τις αυξήσεις των επιτοκίων, σίγουρα δεν αποτελεί μια θετική εξέλιξη για τις μετοχές, με τη Fed να ετοιμάζεται για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και την ΕΚΤ να ετοιμάζεται για την πρώτη αύξηση τον Ιούνιο.

Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 3,14% στις 893,51 μονάδες, με τον τζίρο στα 72,9 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 3,17% στις 2.165 μονάδες, με τον τραπεζικό να υποχωρεί κατά 4,13% στις 618,14 μονάδες.

Στις τράπεζες, περνάνε ισχυρές πιέσεις και ρευστοποιήσεις με την Alpha Bank να σημειώνει απώλειες 4,19% στα 1,04 ευρώ, τη Eurobank κατά 4,96% στα 0,95 ευρώ, την Πειραιώς κατά 3,46% στα 1,34 ευρώ και την ΕΤΕ στο -2,61% και τα 3,725 ευρώ.

Στο κόκκινο ευρύτερα τα blue chips με εξαίρεση την Ελλάκτωρ που ενισχύεται κατά 2,64% στα 1,40 ευρώ! Βαριές απώλειες για Lamda στο -5,91%, σε Viohalco στο -5,36%, ενώ ακολουθούν ΔΕΗ (4,9%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4,29%), Jumbo (-4,4%), Quest (-5,11%).

Άμυνες προσπαθούν να βγουν σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΕΕ, Aegean που υποχωρούν στο εύρος του 1% - 2%.

Βαριές απώλειες στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με την Epsilon Net να βουλιάζει κατά 6,87% την Intrakat στο -6,07% και την Entersoft στο -5,30%. Κύρια αιτία ο υπερβολικός φόβος και η ρηχότητα της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Στην κορυφή το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Απρίλιο

Η στρατηγική της Société Générale για τα ελληνικά ομόλογα - Τι προτείνει

gazzetta
gazzetta reader insider insider