Χρηματιστήριο: Ενεργοποίηση στις 930 για τους πωλητές - Περνούν στην αντεπίθεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ενεργοποίηση στις 930 για τους πωλητές - Περνούν στην αντεπίθεση
Άμεση επιστροφή στην περιοχή των 920 μονάδων για το ΧΑ.

Τελευταία ενημέρωση 15:40

Δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κατά την οποία περιορίζονται τα ενδοσυνεδριακά υψηλά περνώντας μάλιστα σε αρνητικό έδαφος. Από την άλλη, οι ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζουν ανοδικά λαμβάνοντας ώθηση και από την χθεσινή ισχυρή αντίδραση της Wall Street.

Η επάνοδος των αγοραστών στις διεθνείς αγορές, οφείλεται κατά βάση στις μετοχές τεχνολογίας Megacap που πρωτοστάτησαν καθώς ο δείκτης FANG+ ενισχύθηκε κατά +4,78%, που αποτέλεσε την καλύτερη συνεδρίαση από τα μέσα Μαρτίου.

Στα ενδότερα οι επενδυτές στις υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις που συνεχίζουν να ξεπερνούν την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, νέο κύμα ακρίβειας έπληξε την Ευρωζώνη και ειδικά την Ελλάδα ήταν πιο έντονο τον Απρίλιο, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του εναρμονισμένου πληθωρισμού τον Απρίλιο τα οποία ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Στην Ελλάδα η άνοδος των τιμών έφτασε στο 9,4%, από 8% τον Μάρτιο, ενώ από τα κράτη της Ευρωζώνης που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει αύξηση τιμών 7,5%, από 7,4% τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλό από το 1997, όταν άρχισαν οι κοινές αυτές μετρήσεις του πληθωρισμού ανά την ΕΕ.

Από την άλλη, οι συνεχείς κινήσεις αναβάθμισης από τους οίκους αξιολόγησης αποτελούν ένα ισχυρό χαρτί για τους αγοραστές αλλά και για τα ξένα χαρτοφυλάκια καθώς ενισχύεται ευρύτερα το επενδυτικό story και το σήμα που εκπέμπεται προς τα ραντάρ των funds και των διαχειριστών.

Μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Standard & Poor's στις 22 Απριλίου (αλλά και τη DBRS νωρίτερα) στη βαθμίδα «BB+» με σταθερό outlook, η Société Générale, αναμένει και τρίτη κατά σειρά αναβάθμιση, κινήσεις που φέρνουν την ελληνική οικονομία ένα «σκαλοπάτι» μακριά από το investment grade.

Όπως επισημαίνει ο γαλλικός οίκος, η τελευταία αναβάθμιση υποστηρίχθηκε από τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης και της οικονομικής ανθεκτικότητας της χώρας. Έτσι, αναμένει και από τη Fitch να ακολουθήσει στο βηματισμό των άλλων δύο οίκων, προβαίνοντας σε αναβάθμιση της Ελλάδα στις 8 Ιουλίου, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να υλοποιείται έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Έτσι στη σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί πλέον κατά 0,36% στις 921,63 μονάδες με τον τζίρο στα 46,29 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,5% στις 2.233,16 μονάδες και ο τραπεζικός υποαποδίδει κατά 1,04% στις 645,51 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ σημειώνει πτώση 0,52% στα 3,849 ευρώ, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 1,18% στα 1,093 ευρώ, η Eurobank κατά 1,28% στα 0,993 ευρώ και η Πειραιώς κατά 0,43% στα 1,394 ευρώ.

Υψηλότερη άνοδο μεταξύ των blue chips καταγράφουν η Quest (0,69%), Ελλάκτωρ (0,59%) η ΔΕΗ (0,53%) που έδειξε να πιέζεται ιδιαίτερα στις τελευταία συνεδριάσεις, και η Titan με την ΕΥΔΑΠ.

Ήπια πτωτικά η Mytilineos στα 17,83 ευρώ, ενώ από ρεκόρ σε ρεκόρ πετάει ο ΟΤΕ καθώς πάτησε στα 18,40 ευρώ, δείχνοντας ακόμη και σε πτωτικές συνεδριάσει εξαιρετικές άμυνες.

Ήπιο profit taking σε ΟΠΑΠ αλλά και σε Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Jumbo και ΕΛΠΕ.

Στα 19,40 ευρώ η Coca Cola που προσπαθεί να επιστρέψει στα 20 ευρώ.

Στα επιχειρηματικά, με ιδιαίτερη προσοχή αλλά και σχετική ανησυχία παρακολουθεί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της ραγδαίας ανόδου του κόστους σε υλικά και ενέργεια και στις τυχόν επιπτώσεις που αυτά επιφέρουν στο επενδυτικό πρόγραμμα περίπου 800 εκατ. ευρώ (τιμές προϋπολογισμού διαγωνισμών χωρίς τη συμμετοχή επιχορηγήσεων ύψους 90%) που προωθεί στην Ανατολική Αττική (νέα έργα αποχέτευσης). Παράλληλα, η ΕΥΔΑΠ εξετάζει τη συμμετοχή της σε οργανισμούς ύδρευσης – αποχέτευσης εκτός περιοχής αρμοδιότητάς της, νέα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, προσφέροντας τη λειτουργία και συντήρηση σε έργα ΣΔΙΤ, την ενεργειακή της μετάβαση, ενώ δεν σχεδιάζει προς το παρόν αύξηση στα τιμολόγια κοιτώντας κατά βάση να μειώσει το λειτουργικό της κόστος. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αξιολογεί στρατηγικές περαιτέρω ανάπτυξης για να ξεκλειδώσει τη μελλοντική αξία της εταιρείας, ζητώντας αλλαγές στο τρέχον ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο µμπορούν να καταστήσουν δυνατή την υλοποίηση τους και τη συμμετοχή της σε νέες δράσεις. Πάντως, περισσότερα στον τομέα αυτόν αναμένονται στην πορεία και μάλλον προς το τέλος της χρονιάς, ενώ θυμίζουμε ότι ήδη η ΕΥΔΑΠ δεν έχει καταφέρει να δώσει το παρών στον ΣΔΙΤ διαγωνισμό για το εξωτερικό υδροδροτικό σύστημα (ΕΥΣ) της Αθήνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider