Αγορές | Αναλύσεις

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities - Οι 5 καταλύτες

Ανδρέας Βελισσάριος

Χρονιά «ορόσημο» χαρακτηρίζει το 2021 για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο η Eurobank Equities, στη βάση της αξιοσημείωτης προόδου που καταγράφηκε στην εξυγίανση των ισολογισμών.

Η Χρηματιστηριακή αυξάνοντας εκ νέου τις τιμές στόχους για τις μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Πειραιώς) κίνηση στην οποία προέβη και η Pantelakis Securities, επισημαίνει πως μετά την αποφασιστική εφαρμογή των φιλόδοξων στρατηγικών τους σχεδίων, οι τράπεζες κατάφεραν να πετύχουν μια απότομη μείωση των NPEs (περίπου 11% από 45% το 2018) ενώ μέσω μιας σειράς ενεργειών κατάφεραν να διατηρήσουν σε άνετα επίπεδα τα εποπτικά τους κεφάλαια (υψηλότερα από τις ρυθµιστικές απαιτήσεις).

Η Eurobank Equities επαναλαμβάνει ότι η αγορά στρέφει το ενδιαφέρον της στις προοπτικές κερδοφορίας, σε αντίθεση με την κατάσταση των προηγούμενων ετών, όταν η δυναμική του ισολογισμού ήταν στο επίκεντρο των επενδυτών. Μια απότομη μείωση των προβλέψεων σε συνδυασμό με χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και τις υψηλότερες χρεώσεις και προμήθειες θα πρέπει να καταστήσει όλες τις τράπεζες κερδοφόρες το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τάσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους θα βρίσκονται σε ένα στενό εύρος παρακολούθησης δεδομένης της σημασίας τους και της αναμενόμενης αδυναμίας ως αποτέλεσμα της μείωσης των NPEs.

Οι καταλύτες

Σημαντικοί καταλύτες για την πορεία των τραπεζών είναι: i) η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας για να υποστηρίξει τα θεμελιώδεις και το κλίμα της αγοράς, ii) oi πιθανές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης που ενδέχεται να οδηγήσουν την Ελλάδα προς την επενδυτική βαθμίδα, προσελκύοντας έτσι επενδυτές από μια μεγαλύτερη «δεξαμενή», iii) η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ήταν αρκετά υποστηρικτική και μπορεί υποστηρίψει τις αναβαθμίσεις, iv) το ΤΧΣ μπορεί να δρομολογήσει το σχέδιο αποεπένδυσής του που οδηγεί σε ενδεχόμενη πλήρη επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών και iv) πέρα ​​από τους ιδιοσυγκρασιακούς - εσωτερικούς παράγοντες, οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να ευνοηθούν από το διεθνές rotation σε value μετοχές εν αναμονή των υψηλότερων επιτοκίων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας για το 2022 στο 0,5x και με discount 15% σε σύγκριση με τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Το σχετικό discount έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, εξαιτίας και της αξιοσημείωτης εξυγίανσης των ισολογισμών. Υπό αυτό το πρίσμα, η Eurobank Equities εκτιμά ότι οι τράπεζες θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα λόγω i) της περαιτέρω σύγκλισης των μετοχών με τις μετοχές των τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας λόγω των θετικών προοπτικών κερδοφορίας ii) του re-rating των ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω της προοπτικής των υψηλότερων επιτοκίων, iii) της αύξησης του δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας από το 2022 και έπειτα και iv) του ολοένα και αυξανόμενου ενδιαφέροντος στα Ρ/Ε.

Η Χρηματιστηριακή αναβαθμίζει και τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη προ προβλέψεων των τραπεζών στο +5% κατά μέσο όρο για το χρονικό διάστημα 2022-23, αντανακλώντας τα υψηλότερα έσοδα από βασικές δραστηριότητες, ενώ οι εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη ενισχύονται στο +7% κατά μέσο όρο παρά τις υψηλότερες προβλέψεις. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη θέση της ότι η κερδοφορία του κλάδου θα αρχίσει να ανακάμπτει ήδη από εφέτος, αν και με διαφορετικούς ρυθμούς, ανάλογα με την κατάσταση της κάθε τράπεζας.

Νέες τιμές στόχοι και προφίλ

Έτσι, η Eurobank Equities διατηρεί τη σύσταση «buy» για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 4,20 ευρώ, καθώς εκτιμά ότι προσφέρει έναν πολύ ελκυστικό συνδυασμό ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών και ελκυστικής αποτίμησης, παρά την πρόσφατη υπεραπόδοση. Επίσης, διατηρεί τη σύσταση «buy» για την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή στόχο στα 1,91 ευρώ καθώς θεωρεί ελκυστικό το προφίλ risk/return, δεδομένου ότι η τράπεζα είναι κοντά στο να ολοκληρώσει το πλάνο εξυγίανσης. Για τη μετοχή της Alpha Bank η σύσταση παραμένει στο «hold» με τιμή στόχο στα 1,45 ευρώ, καθώς παρά την πρόοδο που καταγράφηκε στην εκτέλεση του στρατηγικού της σχεδίου, διαπραγματεύεται με μια λιγότερο ελκυστική αποτίμηση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τράπεζες. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: