Πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς διατηρούνται οι ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια ανάκαμψη, εν μέσω της αύξησης των τιμών παγκοσμίως αλλά και του πληθωρισμού. 

Το ΔΝΤ αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, επικαλούμενο τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού στις προηγμένες οικονομίες αλλά και την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας στις αναδυόμενες χώρες.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook, το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 5,9% φέτος, κατά 0,1% χαμηλότερα από την εκτίμηση του Ιουλίου, ενώ για το επόμενο έτος το ΔΝΤ διατηρεί την πρόβλεψή του για ανάπτυξη στο 4,9%. Μετά το 2022, ωστόσο, το ΔΝΤ προβλέπει ένα μέτριο παγκόσμιο επίπεδο ανάπτυξης 3,3% μεσοπρόθεσμα.

Παράλληλα, οι αγορές είναι σε αναμονή για τα αποτελέσματα μεγάλων τραπεζών. Ξεκινώντας την Τετάρτη, αυτή την εβδομάδα αναμένονται οι JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo και Citigroup. 

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,1%, έχοντας χάσει νωρίτερα έως και 1,2%. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,23%, στη Φρανκφούρτη ο DAX 0,34%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έχασε 0,34%. Αντίθετα, στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στο +0,23% ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 0,41%.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, οριακή πτώση κατέγραψε το ποσοστό της ανεργίας στη Βρετανία σε τριμηνιαία βάση. Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργία διαμορφώθηκε στο 4,5% (εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters), έναντι 4,6% στο προηγούμενο τρίμηνο.

Ο γερμανικός δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW μειώθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα στις 22,3 μονάδες, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 24, ενώ ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών βυθίστηκε στις 21,6 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων για 28,5.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: