Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές - Στο επίκεντρο Novo Nordisk και Shell

Newsroom

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι συναλλαγές της Πέμπτης στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν νέα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και τα μηνύματα που έστειλε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ για την νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, λίγες ώρες μετά την διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 0,19% στις 503.33 μονάδες, με τον τραπεζικό τομέα να προσθέτει 0,6%, ενώ πτώση 1% κατέγραψαν οι μετοχές της τεχνολογίας. Ο δείκτης Eurostoxx 50 υποχώρησε κατά 0,63% στις 4.890 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αποδυναμώθηκε 0,15% στις 17.905 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,88% στις 7.914 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,60% στις 8.170 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,02% στις 33.739 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 σημείωσε κέρδη 0,16% στις 10.872 μονάδες.

Στα ταμπλό, «άλμα» 5% σημειώνει η μετοχή της ING, καθώς ο γίγαντας του ασφαλιστικού κλάδου ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ άνοδο σχεδόν 1% σημειώνει ο τίτλος της Shell, παρά το γεγονός πως ο πετρελαϊκός κολοσσός είδε τα κέρδη της στο α' τρίμηνο του 2024 να μειώνονται στα 7,7 δισ. δολάρια από 9,6 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα.

Απώλειες περίπου 2,5% και για την μετοχή της Novo Nordisk, παρά το γεγονός πως η φαρμακευτική ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη και τα έσοδα στο α' τρίμηνο του 2024.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, η Federal Reserve διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ κράτησε λεπτές ισορροπίες αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα μειώσεων στα επιτόκια, καθώς τελικά δεν εμφανίστηκε τόσο επιθετικός όσο ανέμεναν οι αγορές, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι επιτοκιακές μειώσεις απλά θα καθυστερήσουν χωρίς να «φύγουν από το τραπέζι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: