H Fed έστειλε στις +340 μονάδες τον Dow Jones σε ένα δυναμικό rebound για τη Wall Street

Newsroom

Μεγάλο rebound για την Wall Street και τον Dow Jones καθώς η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της Fed μετά από την διήμερη συνάντηση της, καθησύχασε τους επενδυτές πως η τράπεζα δεν τοποθετεί άμεσα την έναρξη απόσυρσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων. 

Ωστόσο, στην ανακοίνωσή της η Fed, προσθέτει πως σε περίπτωση που η ανάκαμψη της οικονομίας συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, τότε σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή και το tapering. Όσον αφορά τα επιτόκια, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τα διατήρησε σταθερά κοντά στο μηδέν.

Στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Τζ. Πάουελ που ακολούθησε τις ανακοινώσεις της Fed, όταν ρωτήθηκε για το τι σημαίνει η επερχόμενη έκθεση για την αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο για ενδεχόμενες μελλοντικές αυξήσεις στα επιτόκια, είπε ότι δεν αναζητά συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά μάλλον «συσσωρευμένη πρόοδο».

«Για μένα δεν θα χρειαζόταν μια παντοδύναμη, εξαιρετική, σούπερ ισχυρή έκθεση για την απασχόληση. Θα χρειαζόταν μια αρκετά καλή έκθεση για την απασχόληση για να νιώσω ότι το τεστ έχει εκπληρωθεί. Άλλοι στην επιτροπή, πολλοί στην επιτροπή, πιστεύουν ότι το τεστ έχει ήδη εκπληρωθεί. Άλλοι θέλουν να δουν περισσότερη πρόοδο», εξήγησε. 

η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη, σημειώνοντας πως η αύξηση του ΑΕΠ για το 2021 εκτιμάται στο 5,9%, ποσοστό χαμηλότερο από το 7% που προέβλεπε η προηγούμενη έκθεση.

Ωστόσο, σημειώνεται πως η Fed εκτιμά πως το 2023 η οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,8%, ενώ στην προηγούμενη έκθεση γινόταν λόγος για ανάπτυξη της τάξης του 3%.

Αναφορικά με το ύψος του βασικού πληθωρισμού, οι εκτιμήσεις της Fed τον ανεβάζουν σε ποσοστό 3,7% για το 2021, ενώ οι προηγούμενες εκτιμήσεις τον τοποθετούσαν στα επίπεδα του 3%. 

Έτσι, μετά και από τις ανακοινώσεις της Fed και του Τζερόμ Πάουελ, ο Dow Jones έκλεισε με ένα άλμα 338 μονάδων, ενώ είχε φτάσει πριν την συνέντευξη του αξιωματούχου της Τράπεζας έως και +500 μονάδες. Στο κλείσιμο, κέρδισε 1% φτάνοντας στις 34.258 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,93% στις 4.394 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 150 μονάδων ή 1,02% στις 14.896 μονάδες.

Μάκρο

Πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις των υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, πέφτοντας κάτω από τα 6 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική ένωση κτηματομεσιτών.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν κατά 2% έναντι αύξησης 2,2% που είχαν καταγράψει τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια υποχώρηση της τάξης του 1,7%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα και τα κέρδη της General Mills για τη χρήση του α' τρίμηνου, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία τροφίμων.

Ειδικότερα, τα έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 4,5 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για έσοδα 4,3 δισ. δολαρίων.

Εμπορεύματα

Στα συμβόλαια αργού πετρελαίου παράδοσης Νοεμβρίου η τιμή αυξήθηκε 98 σεντς, ή 1,4%, στα 71,46 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 1,05 δολάρια ή 1,4%, στα 75,41 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του χρυσού καταστάλαξαν σε μέτρια κέρδη την Τετάρτη, αφού στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου , έκλεισε στα 1.778,80 δολάρια, η ουγγιά μια αύξηση κατά 60 σεντς, ή 0,03%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: