Χρηματιστήριο: Όταν η Mid Cap κερδίζει τους «μεγάλους» της αγοράς

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Σταθερά σε υπεραπόδοση παραμένει ο FT MidCap, δηλαδή ο αντιπροσωπευτικός δείκτης των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, έναντι της αγοράς, δηλαδή του Γενικού Δείκτη, αλλά και της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ήτοι του FTSE 25. Είτε σε βάθος εβδομάδας και μήνα, είτε σε σχέση με τις αποδόσεις μεγαλύτερων χρονικών διαστημάτων (3μηνο, 6μηνο και σε βάθος ενός έτους), ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης «κερδίζει» τους «μεγαλύτερους» της αγοράς, ακόμα και τον δείκτη αναφοράς του τραπεζικού κλάδου.

Μάλιστα, σε βάθος 12μήνου ο FT MidCap «γράφει» σχεδόν +72%, στο 6μηνο έχει άνοδο περίπου 28%, στο 3μηνο βρίσκεται σχεδόν στο +9%, ενώ μικρές είναι οι απώλειες σε βάθος μήνα (-1,7%). Στο ίδιο διάστημα, για παράδειγμα, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 38% σε 12μηνη βάση, είναι στο +10% στο 6μηνο, ενώ έχει αρνητικό πρόσημο στα «πιο κοντινά» χρονικά διαστήματα. Αντίστοιχα, ο FTSE 25 το τελευταίο 12μηνο «γράφει» +38%, στο 6μηνο +11%, στο 3μηνο -4% και σε επίπεδο μήνα -7%. Σε επίπεδο εβδομάδας οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες είναι μικρές αλλά η Mid Cap ακόμα «κρατάει» σε θετικό έδαφος.

Κατά πόσο οι ανησυχίες που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στην αγορά τις τελευταίες εβδομάδες για τη «μετάλλαξη Δέλτα», που οδηγεί σε έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων και σε προβληματισμό για την πορεία του τουρισμού, η «αφαίμαξη» της αγοράς από τις ομολογιακές εκδόσεις  (Prodea, ΔΕΗ, όσες προηγήθηκαν πρόσφατα) ή τις αυξήσεις κεφαλαίου (με κορυφαία περίπτωση της Alpha Bank, ενώ έχουν αρχίσει και οι διαδικασίες της Premia, έπεται της Ελλάκτωρ) ή άλλες παράμετροι (π.χ. αποκοπή μερισμάτων) επηρεάζουν περισσότερο τα blue chips έναντι της Mid Cap, είναι ένα θέμα προς συζήτηση.

Αλλά όπως αναφέραμε, η υπεραπόδοση του FT MidCap έναντι του Γενικού Δείκτη και της Large Cap είναι σταθερή και δεν καταγράφεται μόνο σε βάθος εβδομάδας ή μήνα. Πάντως, με την ΑΜΚ της Alpha Bank (η μετοχή της οποίας εισέρχεται και στον MSCI), ο Γ.Δ. γίνεται κάπως πιο… τραπεζοβαρής, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στις συνέχεια για την «κόντρα» των αποδόσεων ανάμεσα στους βασικούς δείκτες.

Πάντως, η ουσία παραμένει ότι μέχρι στιγμής σε επίπεδο δείκτη αναφοράς η μεσαία κεφαλαιοποίηση τα πάει σταθερά καλύτερα. Ανάμεσα δε στις μετοχές του δείκτη FT MidCap τουλάχιστον τους τελευταίους αρκετούς μήνες ξεχωρίζουν χαρτιά όπως Quest, Intracom, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Intrakat, Cenergy, Autohellas, ΑΒΑΞ ενώ σε προγενέστερες περιόδους έχουν «δώσει κίνηση» και μετοχές όπως οι Profile, Ελτον, ΕΥΑΘ, Παπουτσάνης, Τεχνική Ολυμπιακή, Ικτίνος κ.α.

Μετοχές εταιρειών με ενδιαφέρον και ειδικά χαρακτηριστικά, από κλάδους αιχμής, με εξαγωγικό προφίλ και άλλου είδους παραμέτρους. Προφανώς βέβαια και υπάρχουν μετοχές άλλων δεικτών με καλύτερες επιδόσεις ανά χρονικά διαστήματα έναντι τίτλων της μεσαίας τάξης, η οποία δεν φημίζεται πάντα για το «βάθος» στις συναλλαγές και την εμπορευσιμότητα, πλην όμως, κλαδικά η Mid Cap «κερδίζει» τους βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: