Αγορές

Το «δώρο» της επόμενης εβδομάδας για τα ελληνικά ομόλογα

του Γ. Αγγέλη

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα και στις δύο εκδοχές που βρίσκονται στο τραπέζι, μεταφράζονται σε ένα προ εορτών χριστουγεννιάτικο «δώρο» για τα ελληνικά ομόλογα.

Τόσο η αύξηση του διαθέσιμου ποσού του PEPP όσο και επέκταση στην διάρκειά του, αποτελούν μία εξαιρετικά σημαντική επέκταση της προστασίας των εκδόσεων του ΟΔΔΗΧ από την ΕΚΤ.

Και στις δύο εκδοχές των αποφάσεων της ΕΚΤ η συνέπεια για τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων θα είναι πολύ ή …πολύ περισσότερο θετικές.

Οι αποφάσεις πρόκειται να ανακοινωθούν την επόμενη Πέμπτη 10/12 και το «εύρος» τους θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι ηγέτες της Ε.Ε. στην Σύνοδο Κορυφής στο διήμερο 10/11 Δεκέμβρη θα καταφέρουν να ενεργοποιήσουν τις αποφάσεις για την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ή θα σκοντάψουν και πάλι στο βέτο Πολωνίας – Ουγγαρίας.

Στην πρώτη περίπτωση, αν στην Σύνοδο Κορυφής καταφέρουν να ξεκινήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, η ΕΚΤ θα κινηθεί με το βασικό της σενάριο, ήτοι με την προεξοφλημένη επέκταση του PEPP κατά μισό τρισ. ευρώ και άλλους έξι μήνες οσο αφορά την διάρκεια.

Αν στην Συνοδο Κορυφής αποτύχουν να δρομολογήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης, τότε η ΕΚΤ θα χρειασθεί να περάσει σε έκτακτο σενάριο με μεγαλύτερη ίσως επέκταση του PEPP τοσο ως προς μέγεθος και την διάρκεια, όσο και ως προς το «είδος» των επιλέξιμων τίτλων…

Σε κάθε περίπτωση το βασικό σενάριο οδηγεί σε μία αύξηση του ορίου των εν δυνάμη αγορών ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ κατά 10 περίπου δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του PEPP, ενώ στο δεύτερο σενάριο το όριο αυτό όπως και η διάρκεια θα είναι ακόμα μεγαλύτερη…

Με δεδομένο ότι οι μέχρι στιγμής αγορές της ΕΚΤ έχουν σχεδόν υπερκαλύψει το 50% των διαθέσιμων στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, μία περαιτέρω επέκταση της εν δυνάμη διαθεσιμότητας της ΕΚΤ «απειλεί» να συνθλίψει ακόμα περισσότερο τις αποδόσεις που είναι ήδη σε ιστορικά χαμηλά.

Καθώς μάλιστα το σχέδιο για το πρόγραμμα δανεισμού δεν φαίνεται ικανό – ή αναγκαίο – να αλλάξει ουσιαστικά στο άμεσο μέλλον, η πίεση στο κομμάτι της ζήτησης θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη ενώ η προσφορά θα παραμένει χαμηλή. Το αποτέλεσμα αναμένεται εκτός απροόπτου να είναι η περαιτέρω συρρίκνωση των αποδόσεων γεγονός που θα έχει θετικές συνέπειες και στην συμπεριφορά των αγορών στο ιδιωτικό ομολογιακό χρέος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: