Μήπως μαζί με το έτος λήγει και η ασφάλεια του αυτοκινήτου σας; Δείτε τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημά σας και τι να αποφύγετε:

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως σύμφωνα με το Νόμο έχουμε υποχρέωση να ασφαλιστούμε για την κάλυψη της «αστικής ευθύνης» μας έναντι τρίτων από ατύχημα που μπορεί να προκαλέσει το αυτοκίνητο μας. Λέγοντας «αστική ευθύνη», εννοούμε την υποχρέωση που έχουμε για να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που προκαλέσαμε σε τρίτους, παράνομα και υπαίτια.

Εκτός όμως από την υποχρεωτική από τον νόμο ασφάλιση, υπάρχουν και άλλες ασφαλίσεις (προαιρετικές ασφαλίσεις), που στοχεύουν στην κατά το δυνατόν πληρέστερη κάλυψη τόσο του οδηγού όσο και του αυτοκινήτου. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι:

- η μικτή ασφάλιση ή αλλιώς κάλυψη ιδίων ζημιών, με την οποία καλύπτονται οι ζημιές στο αυτοκίνητο μας από ατύχημα ακόμα και εάν ευθυνόμαστε οι ίδιοι

- η ασφάλιση πυρός, με την οποία καλυπτόμαστε από πυρκαγιά, πτώση κεραυνού και έκρηξη

- η ασφάλιση ολικής ή και μερικής κλοπής αυτοκινήτου, με την οποία αποζημιωνόμαστε σε περίπτωση κλοπής του αυτοκινήτου μας

- η κάλυψη ζημιών στα υάλινα μέρη του αυτοκινήτου μας

- η κάλυψη ζημιών από φυσικά φαινόμενα, όπως χαλάζι, σεισμό, πλημμύρα κτλ.

- η κάλυψη ζημιών από τρομοκρατικές και κακόβουλες ενέργειες καθώς και από ανασφάλιστο όχημα.

Είναι φανερό πως οι προαιρετικές καλύψεις αυτοκινήτου που προσφέρονται σήμερα είναι πολλές. Οι όροι όμως που τις διέπουν μπορεί να ποικίλλουν ανά ασφαλιστική εταιρία. Πώς όμως να αποφασίσουμε ανάμεσα σε τόσες εναλλακτικές; Προκειμένου να καταλήξουμε, είναι απαραίτητο να έχουμε στο μυαλό μας τα ακόλουθα:

Η ασφάλιση για «αστική ευθύνη» είναι υποχρεωτική. Από τις προαιρετικές καλύψεις επιλέγουμε όσες αντέχει η τσέπη μας και εκείνες οι οποίες θεωρούμε πως καλύπτουν έναν πραγματικό κίνδυνο που διατρέχουμε εμείς και το αυτοκίνητο μας. Για παράδειγμα εάν σταθμεύουμε το αυτοκίνητο σε οδούς από τις οποίες διέρχονται συχνά πορείες σε ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων το να το ασφαλίσουμε για κάλυψη ζημιών που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια στάσεων, απεργιών, οχλαγωγιών και πολιτικών ταραχών, είναι μία καλή ιδέα.

Εξετάζουμε με προσοχή τους όρους με τους οποίους χορηγούν οι ασφαλιστικές εταιρίες τις επιμέρους καλύψεις και τους συγκρίνουμε. Αγοράζουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε, χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στις επιλογές μας. Έχοντας αυτές τις βασικές έννοιες στο μυαλό μας, μπορούμε να προχωρήσουμε στην ασφάλιση του αυτοκινήτου μας βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου. Θα ακολουθήσουν και άλλες οδηγίες προς ναυτιλομένους.