Forbes: Στην ελίτ της παγκόσμιας οινοποιοίας η Ελλάδα - Τα κρασιά που «μάγεψαν»

«Το κρασί είναι η μόνιμη απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπά και θέλει την ευτυχία μας» έλεγε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, με το Forbes να ξεχωρίζει την Ελλάδα ως μια από τις εντυπωσιακές οινοπαραγωγικές χώρες του πλανήτη για το 2024.
Forbes: Στην ελίτ της παγκόσμιας οινοποιοίας η Ελλάδα - Τα κρασιά που «μάγεψαν»

Αν είστε λάτρης του κρασιού, είστε τυχεροί καθώς διακεκριμένοι σομελιέ που μίλησαν στο Forbes, προβλέπουν πως το 2024 μια σειρά χώρες θα ξεχωρίσουν για τις οινοποιητικές τους δεξιότητες, με την Ελλάδα μάλιστα κατακτά περίοπτη θέση στην σχετική λίστα.

Εικόνα

«Αρχίζουμε να βλέπουμε κρασιά να βγαίνουν από λιγότερο παραδοσιακές περιοχές, είτε είναι πιο καινούργιες στην αμπελοκαλλιέργεια είτε από μέρη που δεν έχουν ανοίξει τόσο πολύ την παραγωγή τους παγκοσμίως στο παρελθόν», υπογραμμίζει η Ντανιέλ Μίλερ του 167 Raw Oyster Bar στο Τσάρλεστον. Για παράδειγμα, ένα αγαπημένο της κρασί την τρέχουσα περίοδο είναι ελληνοκυπριακό, με απίστευτη πολυπλοκότητα και παράγεται από «ένα σταφύλι που δεν είχαμε ακούσει ποτέ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δοκίμασε 879 μπύρες και απεφάνθη: Ιδού οι 11 καλύτερες του κόσμου - «Ξεχωρίζω την Αθήνα»

Από την πλευρά του, ο Μπερτίλ Ζαν - Κρόνμπεργκ, βραβευμένος σομελιέ και ιδιοκτήτης του Bonde Fine Wine Shop, «βλέπει» ότι οι καταναλωτές θα εκπλαγούν από τις οινοπαραγωγικές περιοχές που θα μπουν στο προσκήνιο το 2024. «Θα ανακαλύψουν περιοχές ή χώρες που σνόμπαραν ή έχουν ξεχάσει εντελώς» τονίζει και εκτιμά πως την δεδομένη χρονιά, θα δούμε περισσότερα κρασιά από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αρμενία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα αλλά και την Ιαπωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οίνος ευφραίνει καρδίαν: 558.000 δολάρια για το θρυλικό Romanée-Conti του 1945

Πόλος έλξης η Ελλάδα

«Κάθε χρόνο, το ελληνικό κρασί γίνεται όλο και πιο δημοφιλές», επισημαίνει η Ντάνια Ντέγκεν, CEO και διευθύντρια κρασιού του Meli στην Ουάσιγκτον. «Τώρα οι Αμερικανοί ταξιδεύουν σε κάθε μήκος και πλάτος της χώρας, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο. Πλέον, ανακαλύπτουν τα κρασιά της Νάουσας και της Δράμας, όπως και των νησιών - ιδίως στην Κρήτη», πρόσθεσε. Παράλληλα, περιμένει από τους επισκέπτες να ζητήσουν ένα δημοφιλές κρητικό ερυθρό ξηρό κρασί, που είναι blend από Μανδηλάρι με Κοτσιφάλι. «Θα γίνει το νέο Côtes du Rhône!» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Εικόνα

Από την πλευρά του, ο Νίκολας Σούλμαν, διευθυντής του Wine of RPM Italian στην αμερικανική πρωτεύουσα, αποδίδει την αύξηση της δημοτικότητας της χώρας μας, στον αριθμό των νέων ελληνικών και μεσογειακών εστιατορίων που ανοίγουν στις ΗΠΑ. «Περιμένω τα μεσογειακά κρασιά να απογειωθούν καθώς το ευρύτερο κοινό αρχίζει και αποκτά περισσότερη πρόσβαση στην αγορά αλλά και μεγαλύτερη εξοικείωση μαζί τους» τονίζει, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα πως «η άνοδος της ελληνικής κουζίνας τροφοδοτεί την επιθυμία για το "εκρηκτικό" λευκό Ασύρτικο κρασί της Σαντορίνης με υψηλή οξύτητα αλλά και τα μαγευτικά ερυθρά ξηρά ΠΟΠ Νάουσα που παρασκευάζονται από ξινόμαυρο (σταφύλι) και μοιάζουν με το Nebbiolo» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μεθυστική» η Ελλάδα: 5 αθηναϊκά μπαρ στα 100 καλύτερα παγκοσμίως - Ποια είναι

Άλλες περιοχές που ξεχωρίζει το διεθνούς φήμης αμερικανικό περιοδικό περιλαμβάνουν την γειτονική μας Σικελία, το Ντουέρο, τη Λάτσιο, την Ουάσιγκτον, την Αρμενία και τη Νότια Αφρική.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ