Χρήστος Λάζαρης - Νεμέα: Οι αμπελώνες εκτός από κρασί, παράγουν και κοσμήματα!

Τα κοσμήματα από αμπέλι διατηρούνται στον χρόνο, δεν παθαίνουν τίποτα όπως ένα κομμάτι ξύλου καθώς τα υλικά προστατεύονται ενώ δεν φθείρονται ούτε από το νερό.
Χρήστος Λάζαρης - Νεμέα: Οι αμπελώνες εκτός από κρασί, παράγουν και κοσμήματα!

Ο κόσμος γνωρίζει το αμπέλι της Νεμέας για το κρασί, όμως ο κ. Χρήστος Λάζαρης πρωτοτύπησε και το είδε με διαφορετικό τρόπο, αποφασίζοντας να κατασκευάσει... κοσμήματα! Στην πατρίδα του Αγιωργίτικου, λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία, δεσπόζει το κατάστημά του και στο εργαστήριό του, δημιουργεί μικρά έργα τέχνης, με μία κοινή συνισταμένη: η ενσωμάτωση τμήματος από τον φλοιό ή τον κορμό του αμπελιού!

«Η Νεμέα είναι συνώνυμο της αμπέλου. Πέρα όμως από το κρασί, επειδή εγώ έχω γεννηθεί εδώ και έχω μεγαλώσει στην περιοχή που περιβάλλεται από τον μεγαλύτερο αμπελώνα της Ελλάδος, περίπου 25.000 στρέμματα, κατάλαβα πως εάν δει κάποιος τον αμπελώνα τον χειμώνα, την εποχή που κοιμάται δηλαδή, που ξεκουράζεται για να ξεκινήσει η νέα παραγωγή, με μια διαφορετική και καλλιτεχνική ματιά, έρθει αντιμέτωπος με ορισμένες μορφές και ενδιαφέροντα σχήματα», τονίζει ο κ. Λάζαρης, κατασκευαστής κοσμημάτων μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ.

«Αν απομονώσεις ένα κομμάτι, θα καταλάβεις πως έχεις στα χέρια σου ένα μικρό έργο τέχνης» επεσήμανε και πρόσθεσε πως φεύγοντας, κάθε επισκέπτης παίρνει μαζί του ένα σουβενίρ που θα του θυμίζει για πάντα την Νεμέα. «Δεν υπάρχει δεύτερο αντίγραφο, κάθε κόσμημα είναι μοναδικό και διαθέτει τεράστια συναισθηματική αξία» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ντάκος η καλύτερη σαλάτα στον κόσμο: 8 ελληνικά πιάτα στο διεθνές Top 100

Οι τοίχοι του ατελιέ του είναι γεμάτοι με ολοκληρωμένα έργα, τα οποία συνδυάζουν τη ζωγραφική και έχουν ενσωματωμένο ένα κομμάτι από το αμπέλι. Ο κ. Λάζαρης, άρχισε να ζωγραφίζει και σταδιακά, έκανε τη σύνδεση με την οινική ιστορία της περιοχής, ενώ, ταυτόχρονα, περιεργάζεται διάφορα μικροαντικείμενα, όπως σκουλαρίκια, κολιέ, δαχτυλίδια αλλά και διακοσμητικά. Για πολλά χρόνια, διατηρούσε κοσμηματοπωλείο. Το 2015, το έκλεισε και πήγε να ζήσει στην Αθήνα. Γρήγορα όμως κατάλαβε ότι δεν του ταίριαζε η ζωή στην πόλη και, σταδιακά, προσπάθησε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψει στον τόπο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Tο σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων γίνεται Ακαδημία

Τα κοσμήματα από αμπέλι διατηρούνται στον χρόνο, δεν παθαίνουν τίποτα όπως ένα κομμάτι ξύλου καθώς τα υλικά προστατεύονται ενώ δεν φθείρονται ούτε από το νερό. Η Νεμέα είναι κωμόπολη του νομού Κορινθίας και αποτελεί την πρωτεύουσα του δήμου Νεμέας. Τοποθετείται σε λεκανοπέδιο με χιλιάδες στρέμματα αμπελιών και πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.