Ήπιε 879 μπύρες και απεφάνθη: Ιδού οι 11 καλύτερες του κόσμου - «Ξεχωρίζω την Αθήνα»

Στην κατοχή του ήρθαν πικρές και φρουτώδεις IPAs έως περίπλοκες stouts, και σχεδόν όλες οι ενδιάμεσες κατηγορίες, ενώ πειραματίστηκε με διαφορετικά είδη μπύρας, όπως: pale ale, IPA, lager, pils, bock, stout, porter, barley wine και lambic.
Ήπιε 879 μπύρες και απεφάνθη: Ιδού οι 11 καλύτερες του κόσμου - «Ξεχωρίζω την Αθήνα»

Ο Τόνι Ρεχάγκεν που αρθρογράφησε στο Bloomberg, δηλώνει πως ξέρει να διακρίνει μια καλή μπύρα όταν την δοκιμάζει. Οι αγαπημένες γεύσεις στον ουρανίσκο αλλά και οι προσωπικές προτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά ως επί το πλείστον - ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε, με ποιον είστε ή από τι σκεύος πίνετε - η καλή μπύρα βρίσκει τον τρόπο να λάμπει, όπως τονίζει, ενώ επίσης στέκεται ιδιαιτέρως στην Ελλάδα και ένα αθηναϊκό μαγαζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοκτέιλ στο λεπτό: Ένα μηχάνημα φτιάχνει τα αγαπημένα σας ποτά με τη χρήση ΑΙ

Η μπύρα συχνά περιγράφεται ως ανεβαστικό ποτό, έχει συνήθως χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ από το κρασί ή άλλα οινοπνευματώδη ροφήματα, και εντάσσεται με πιο ήπιο τρόπο στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Μάλιστα, ένα ποτήρι με παγωμένη μπύρα ταιριάζει γάντι με βόλτες στο κέντρο της πόλης, συζητήσεις με φίλους, χαλαρές στιγμές μετά την δουλειά και περιηγήσεις σε αξιοθέατα, ενώ πολλοί την συνδυάζουν με συναισθήματα και αναμνήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Μαρία Σαράποβα απέκτησε ένα κτήμα στην Καλιφόρνια αξίας 11 εκατομμυρίων δολαρίων

Το 2023, δοκίμασε 879 μπύρες σε τρεις ηπείρους ενώ εκείνες που ξεχώρισε προέρχονταν από όλες τις ΗΠΑ, από την Καλιφόρνια μέχρι το Μέιν. Ωστόσο, περίοπτη θέση στην... καρδιά του διαθέτει και μια μπύρα που ήπιε στο Λας Βέγκας και παράχθηκε στη Γερμανία. Στην κατοχή του ήρθαν πικρές και φρουτώδεις IPAs έως περίπλοκες stouts, και σχεδόν όλες οι ενδιάμεσες κατηγορίες, ενώ πειραματίστηκε με διαφορετικά είδη μπύρας, όπως: pale ale, IPA, lager, pils, bock, stout, porter, barley wine, lambic, και άλλα ενώ εντυπωσιάστηκε από τη μεγάλη ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιλέξει μόνο μία ως αγαπημένη.

Εικόνα

Fidens Brewing “Illuminating Serenity” - Double New England IPA 8,2%

«Φέτος, είχα την ευκαιρία να εξερευνήσω σκηνές craft μπύρας στο Περού, την Ιταλία και την Ελλάδα. Στην Αθήνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η τρέλα της IPA (I.P.A. ή India Pale Ale, είναι ένας ιδιαίτερος τύπος της κλασσικής Αγγλικής Ale), η οποία τράβηξε Αμερικανούς σαν εμένα (σχεδόν σίγουρα από σχέδιο). Γεύτηκα πολλά καλά ελληνικά IPA. Αλλά ήταν σε ένα κατάστημα που ονομάζεται Tales of Ales κοντά στην Βαρβάκειο Αγορά που εντόπισα ένα κουτί με Fidens Double IPA, με καταγωγή από τα βόρεια προάστια της Νέας Υόρκης και μια μικρή ζυθοποιία λίγο έξω από το Άλμπανι, που είναι ένα από τα λίγα μέρη όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να κάνουν ουρές για να προλάβουν νέες μπύρες. Αγόρασα ένα κουτάκι επέστρεψα στο Airbnb, ανέβηκα στη βεράντα του τελευταίου ορόφου και το ήπια ενώ η γυναίκα μου, ο αδερφός μου και εγώ κοιτούσαμε προς την Ακρόπολη, υπό το μαγευτικό τοπίο που προσφέρει ο αθηναϊκός ουρανός και το ελληνικό ηλιοβασίλεμα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εικόνα

Schilling Beer “Foeder Lagered Karluv 13°” - Dark Lager 5,3%

«Η Schilling παράγεται από αφρώδη, παλαιωμένη βελανιδιά και είναι μια τσεχικού τύπου μαύρη λάγκερ, με μια γλυκιά επίγευση ψωμιού και βοτάνων, και δημιουργείται σε ένα ρουστίκ ξύλινο ζυθοποιείο στα μαγευτικά Λευκά Όρη και με θέα στον ορμητικό ποταμό Αμονούσουκ» επισημαίνει.

Ακολουθούν οι άλλες 9 μπύρες που ξεχώρισε:

  • Sacred Profane Brewing “Dark Lager” 4%
  • Scratch Brewing “Black Trumpet Beire De Mars” - Farmhouse Ale 6,9%
  • Pulpit Rock Brewing “Church Salad” - Sour 7%
Εικόνα
  • Phase Three Brewing “P3 Doppelbock” 8,2%
  • Snafu Brewing “Keeping It Teal” - Fruited Sour 5%
Εικόνα
  • Resident Culture Brewing Co. “Lightning Drops” - Hazy IPA 6,5%
  • Cheluna Brewing "Chilango" - Hefeweizen 5%
Εικόνα
  • Bottle Logic Brewing “ Fundamental Observation” - Barrel-age Imperial Vanilla Stout 13%
  • Schneider Weisse, G. Schneider & Sohn “ Aventinus Cuvée Barrique” - Weizenbock 9.5%
Εικόνα

Η ιστορία της μπύρας

Το προσφιλές λαϊκό ποτό είναι πανάρχαιο και οι πρώτοι ζυθοποιοί ήταν οι Σουμέριοι, καθώς έχει ανακαλυφτεί ανάγλυφη αναπαράσταση, η οποία χρονολογείται γύρω στο 3000 – 2800 π.Χ. Οι λαοί της Μεσοποταμίας λάτρευαν τη θεά Νινκάσι, η οποία εθεωρείτο η προστάτιδα της ζυθοποίησης, και είχε διδάξει στους ανθρώπους την τέχνη της παρασκευής αλκοολούχων ποτών!

Σε πήλινες πλάκες, που χρονολογούνται από το 1800 π.Χ., βρέθηκε ο «Ύμνος στη Νινκάσι», όπου και περιγράφεται η διαδικασία παραγωγής της μπύρας, υπό τη μορφή προσευχής, ούτως ώστε να μεταδίδεται σχετικά εύκολα η γνώση σε μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν αναλφάβητοι. Μια άλλη αναφορά γίνεται στο «Έπος του Γκιλγκαμές», που αποτελεί ίσως το πιο αρχαίο γνωστό λογοτεχνικό έργο της Ασσυρο-Βαβυλωνιακής φιλολογίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ