Χρεώσεις θα επιβάλλουν οι τράπεζες στις Fintech

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρεώσεις θα επιβάλλουν οι τράπεζες στις Fintech

Αφού δεν μπορούν να τις αποφύγουν, θα τις χρεώνουν. Αυτό αποφάσισαν οι Έλληνες τραπεζίτες εν όψει της απελευθέρωσης των ηλεκτρονικών τραπεζικών υπηρεσιών από την αρχή του έτους και την αναμενόμενη έλευση των Fintech.


Όπως αναφέρουν πηγές του τραπεζικού κλάδου στο insider.gr, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αποφάσισαν να επιβάλλουν προμήθεια στους τρίτους παρόχους που θα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τους για να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες τους.

Η ευρωπαϊκή οδηγία PSD2 που τέθηκε σε εφαρμογή στις 13 Ιανουαρίου βάζει οριστικά τέλος στο τραπεζικό μονοπώλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοίγοντας τον δρόμο για παν-τραπεζκές εφαρμογές που θα προσφέρουν στους χρήστες εικόνα όλων των τραπεζικών τους υπολοίπων, σε μία εφαρμογή, σε μία οθόνη. Οι χρήστες των internet και mobile apps θα μπορούν, μάλιστα, να διαχειρίζονται από την ίδια εφαρμογή τους λογαριασμούς τους, κάνοντας διατραπεζικές μεταφορές, πληρωμές και αγορές χωρίς να συνδέονται με κάθε τράπεζα χωριστά.

Παρότι οι τράπεζες έχουν ένα περιθώριο να προσαρμοστούν έως το 2019, καθώς ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα κανονιστικά τεχνικά πρότυπα (Regulatory Technical Standards - RTS), καταστρώνουν ήδη την αμυντική πολιτική τους. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι τραπεζίτες συμφώνησαν να χρεώνουν την πρόσβαση στην πλατφόρμα τους, από έναν αριθμό συναλλαγών και επάνω. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουν κίνητρο στους πελάτες τους να κάνουν τις συναλλαγές τους από τις δικές τους εφαρμογές και να μην καταφεύγουν σε τρίτους παρόχους.

Το παράδειγμα της Σουηδίας

Αυτό που θα ήταν ακόμη πιο εύχρηστο και θα έφερνε πραγματική τομή, βέβαια, στις υπηρεσίες πληρωμών στην Ελλάδα θα ήταν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να συνεργαστούν υιοθετώντας μια κοινή εφαρμογή, η οποία θα πρόσφερε εύκολες και δωρεάν συναλλαγές μεταξύ των λογαριασμών των πελατών τους, κατά το πρότυπο της σουηδικής εφαρμογής Switch.

Οι σουηδικές τράπεζες κατόρθωσαν αυτό που μοιάζει ακατόρθωτο στην Ελλάδα: συνεργάστηκαν δημιουργώντας μια κοινή εφαρμογή, την οποία χρησιμοποιούν οι μισοί Σουηδοί (52%) και η οποία κυριολεκτικά κάνει «θραύση» στις νεώτερες ηλικίες με διείσδυση άνω του 90%. Η συμμαχία αυτή στον τομέα των instant payments είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι Σουηδοί έχουν ουσιαστικά «καταργήσει» τα μετρητά, καθώς κάνουν τις πληρωμές τους από το κινητό τους χρησιμοποιώντας ένα και μόνο app.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει διάθεση συνεργασίας και βρίσκονται σε συνομιλίες σχετικά με το θέμα, ωστόσο, το σενάριο μιας ενιαίας εφαρμογής από όλες τις τράπεζες μοιάζει πολύ μακρινό, για την ώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider