Πολύτιμο χρόνο κερδίζουν οι τράπεζες στη «μάχη» με τις Fintech

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολύτιμο χρόνο κερδίζουν οι τράπεζες στη «μάχη» με τις Fintech

Σε «γκρίζα ζώνη» βρίσκονται οι εταιρείες τεχνολογίας που ετοιμάζονται να εισβάλλουν στον ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό κλάδο το 2018 με όχημα την οδηγία PSD2.


Παρότι σε λίγες ημέρες, στις 13 Ιανουαρίου, τίθεται σε εφαρμογή η ανανεωμένη οδηγία της ΕΕ για απελευθέρωση των υπηρεσιών πληρωμών, τα ενιαία κανονιστικά τεχνικά πρότυπα δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη, γεγονός που δίνει ένα περιθώριο 1,5-2 ετών στις τράπεζες να προσαρμοστούν στα τεχνικά πρότυπα και, παράλληλα, να υλοποιήσουν την ψηφιακή στρατηγική τους ενόψει της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται.

Όπως έχει γράψει το insider.gr, μια από τις βασικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες φέτος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τις αναγκάζει να «ανοίξουν» τα άδυτά τους και να επιτρέψουν σε τρίτους παρόχους –στις εταιρείες τεχνολογίας– την πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών τους, εφόσον οι ίδιοι οι πελάτες το θελήσουν.

Φαίνεται, ωστόσο, πως οι τράπεζες θα κερδίσουν χρόνο χάρη στην καθυστέρηση που παρατηρείται στον καθορισμό των τελικών τεχνικών προτύπων. Η οδηγία Payment Services Directive (PSD2) περιγράφει «τι» θα συμβεί, ενώ τα τεχνικά πρότυπα είναι αυτά που περιγράφουν το «πώς». Παρότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) δημοσιοποίησε πρόσφατα τα προσχέδια των προτύπων, τα τελικά πρότυπα δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Μόλις συμβεί, αυτό, οι τράπεζες θα έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να προετοιμαστούν για τον ανταγωνισμό από τους… τεχνολογικούς εισβολείς. Ήδη έχει παρασχθεί στα πιστωτικά ιδρύματα περιθώριο προετοιμασίας πολλών μηνών για τη «νέα εποχή» του κλάδου στην ΕΕ.

«Η PSD2 θα ταράξει άσχημα τα νερά»

Βέβαια, οι ευρωπαϊκές τράπεζες προετοιμάζονται ήδη με γοργούς ρυθμούς για τη νέα, ψηφιακή εποχή. Πηγές του τραπεζικού κλάδου αναφέρουν στο insider.gr ότι η πραγματική απειλή δεν προέρχεται από τις εξειδικευμένες startups, που ετοιμάζουν τραπεζικές εφαρμογές, αλλά από τους διαδικτυακούς γίγαντες, όπως είναι η Amazon και το Facebook, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε δισεκατομμύρια χρήστες –μεταξύ των οποίων και Έλληνες.

«Η PSD2 θα ταράξει άσχημα τα νερά» αναφέρουν χαρακτηριστικά και εξηγούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίζεται με μεγάλη θέρμη την απελευθέρωση του τομέα των πληρωμών, καθώς απεχθάνεται –ως γνωστόν– τα ολιγοπώλια. Απώτερος στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλότερης ποιότητας, με μικρότερο κόστος, για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Αυτό σημαίνει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να στηρίξει έμπρακτα τις Fintech, και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι τράπεζες δεν θα βγουν κερδισμένες αν ανοίξουν πόλεμο με τους «εισβολείς».

Καλύτερα συνεργασία, παρά ανταγωνισμός

Όπως επισημαίνει στο insider.gr ο κ. Σωτήρης Συρμακέζης, γενικός διευθυντής και Group Chief Digital & Technology Officer της Eurobank, η σωστή αντιμετώπιση δεν είναι να περιμένουν οι τράπεζες να τους βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση «το μαχαίρι στο λαιμό», υιοθετώντας μια αμυντική στάση απέναντι στην απελευθέρωση του κλάδου.

Οι κερδισμένοι της ψηφιακής επανάστασης στον τραπεζικό κλάδο, σημειώνει ο κ. Συρμακέζης, θα είναι όσοι είναι σωστά προετοιμασμένοι και ανοιχτοί σε νέες συνεργασίες, παρέχοντας προληπτικά τα API (Application Programming Interfaces) ώστε να ενσωματώσουν την τεχνολογία των καινοτόμων «εισβολέων» και ταυτόχρονα να διατηρήσουν τα ηνία της σχέσης τους με τον πελάτη.

Το κυριότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των τραπεζών σε αυτή τη «μάχη», εξηγεί ο ίδιος, είναι η ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης που έχουν οι τράπεζες με τους πελάτες τους και σε αυτό θα βασιστούν τα πιστωτικά ιδρύματα για παραμείνουν ηγέτες στη νέα εποχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

«Ο πελάτης θα πρέπει να συναλλάσσεται την τράπεζα που εμπιστεύεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τράπεζα δεν θα έχει αναπτύξει μια σειρά από συνεργασίες με digital disruptors, οι οποίες θα την βοηθήσουν να αντεπεξέλθει στη νέα ψηφιακή εποχή. Και να μην ξεχνάμε πως οι ομάδες Digital Banking των τραπεζών, digital disruptors είναι και αυτές», τονίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider