«Απογειώνεται» ο Πάνος Γερμανός

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Απογειώνεται» ο Πάνος Γερμανός

Δυναμική είσοδο στον κλάδο του Real Estate, αλλά και συμμετοχή στο project του Ελληνικού πραγματοποίησε ο Πάνος Γερμανός, αποκτώντας ποσοστό 12,8% της Lamda Development, μέσω του επενδυτικού σχήματος Voxcove Holdings.

Με την κίνηση αυτή, ο πολυπράγμων επιχειρηματίας, «πατάει πόδι» στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων, κυρίως όμως γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στην εταιρεία που έχει αναλάβει το πολλά υποσχόμενο, αλλά και πολύπαθο εγχείρημα του Ελληνικού.


Έτσι, λίγες μόλις ημέρες μετά την αρνητική εξέλιξη με την Avis Hellas, η οποία πέρασε εν τέλει στα χέρια του τουρκικού Ομίλου Οtokoc, μετά την άσκηση του δικαιώματος πρώτης άρνησης και τελικής συναίνεσης από την Avis Budget Group η Olympia Development γίνεται για ακόμη μια φορά πρωταγωνιστής ένα μεγάλου βεληνεκούς επιχειρηματικό ντιλ.

Το ντιλ με τη Lamda Development

Συγκεκριμένα, μετά και την αγοραπωλησία των μετοχών που έγινε στη συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο, το 12,8% της Lamda Development πέρασε σε επενδυτικό όχημα του ομίλου Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού και της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών VNK Capital της οικογένειας Κάτσου. Η αγοραπωλησία έγινε στην τιμή των 5,4 ευρώ ανά μετοχή με τη συνολική αξία να φθάνει στα 55.226.912 ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr η πώληση των μετοχών στο επενδυτικό σχήμα των δύο εταιρειών με την ονομασία Voxcove Holdings έγινε από την GSO Capital, εταίρεια της Blackstone, του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 300 δισ. δολαρίων.

Πάντως, η χρονική συγκυρία δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς η συναλλαγή έγινε ενώ παράλληλα φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα ως προς τα έργα στο Ελληνικό, τα οποία και έχει αναλάβει κοινοπραξία υπό την Lamda Development. Σύμφωνα με πληροφορίες το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης ενέκρινε σήμερα το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό, το οποίο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έτσι, ο Πάνος Γερμανός αποκτά συμμετοχή σε ένα σχήμα, το οποίο ναι μεν έχει δεχθεί αρκετές πιέσεις το τελευταίο διάστημα, λόγω των καθυστερήσεων στο Ελληνικό, όμως φαίνεται ότι πλησιάζει το «ξέφωτο», αποκτώντας τις απαραίτητες άδειες προκειμένου να ξεκινήσει το έργο.

Επιπλέον, η επιπλέον ρευστότητα που κομίζει στο σχήμα ο κ. Πάνος Γερμανός και η οικογένεια Κάτσου ανοίγουν το δρόμο και για άλλες επενδύσεις, καθώς η Olympia Development είχε ούτως ή άλλως εκφράσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τουρισμό.

Με την κίνηση αυτή, ο πολυπράγμων επιχειρηματίας έκανε το «τρία στα τρία» μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, καθώς μετά το εταιρικό ομόλογο της Sunlight ύψους 50 εκατ. ευρώ, την επιτυχημένη δημόσια προσφορά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Play στην Πολωνία, αξίας 1 δισ. ευρώ, «βάζει πόδι» και στον τουριστικό κλάδο.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, με δεδομένο ότι ο όμιλος Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού έχει αποπληρώσει σχεδόν όλο τον τραπεζικό της δανεισμό, δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε νέες τουριστικές επενδύσεις, καθώς ο ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος βρίσκεται πλέον στο στόχαστρό της.

Τα επόμενα βήματα του Πάνου Γερμανού

Οπλισμένος με ρευστότητα, και έχοντας εξαιρετικά χαμηλό δανεισμό, ο κ. Πάνος Γερμανός βολιδοσκοπεί πλέον πλήθος επενδύσεων στην Ελλάδα. Εξάλλου, έχοντας εμπειρία από το 1980, όταν έκανε το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα, ιδρύοντας το πρώτο κατάστημα «ΓΕΡΜΑΝΟΣ», αρχικά με μπαταρίες, στο κέντρο της Αθήνας γνωρίζει πολύ καλά την επιχειρηματική πραγματικότητα. Κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό του έπαιξαν τόσο η επιτυχημένη έκδοση του εταιρικού ομολόγου της Sunlight όσο και η δημόσια εγγραφή της Play στο χρηματιστήριο της Πολωνίας.

Στην πρώτη περίπτωση, η Sunlight «σήκωσε» 50 εκατ. ευρώ από το Χρηματιστήριο μέσω πενταετούς ομολόγου, η απόδοση του οποίου διαμορφώθηκε στο 4,25%. Όσο για την Play, πρόκειται για το μεγαλύτερο IPO ιδιωτικής εταιρείας στην Πολωνία, καθώς η συνολική της αξία ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ.

Έχοντας τόσο μεγάλη ρευστότητα στα «σεντούκια» του, ο όμιλος Olympia κοιτάζει σταθερά την Ελλάδα, έχοντας στο στόχαστρο μια σειρά από κλάδους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι πολύ σύντομα η Olympia θα απασχολήσει ξανά την επιχειρηματική επικαιρότητα, είτε στην τεχνολογία, είτε στον τουρισμό είτε σε κάποιο άλλο κλάδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider