Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία και ήδη επεξεργάζεται τρόπους αξιοποίησης του εφετινού υπερπλεονάσματος που εκτιμάται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ.

Μπορεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να δήλωσε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πως το εάν θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα φέτος θα κριθεί στο τέλος του έτους, ωστόσο ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει σχετικούς σχεδιασμούς.

Δεδομένου ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά και δεδομένου ότι βάσει του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, φέτος είναι η τελευταία οικονομική χρήση που υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης κοινωνικού μερίσματος, η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία και ήδη επεξεργάζεται τρόπους αξιοποίησης του εφετινού υπερπλεονάσματος που εκτιμάται κοντά στα 900 εκατ. ευρώ.

Καθώς οι θεσμοί έχουν ήδη ζητήσει να υπάρξει ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι 300 εκατ. ευρώ για το 2019, το διαθέσιμο ποσό από τον εφετινό δημοσιονομικό χώρο μειώνεται στα 600 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση θέλει από αυτά 60 εκατ. ευρώ να πάνε στο «ενισχυμένο» επίδομα θέρμανσης και 90 εκατ. ευρώ για την καταβολή αναδρομικών στους ιατρούς του ΕΣΥ. Έτσι, θα απομείνουν 450 εκατ. ευρώ για κοινωνικό μέρισμα, με την προϋπόθεση πάντα πως ο σχεδιασμός αυτός θα εγκριθεί από τους δανειστές.

Ακόμα είναι πρόωρο να μιλήσει κανείς για το ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι, αφού ο προϋπολογισμός θα κρίνει το συνολικό ποσό διάθεσης αλλά και τον τελικό αριθμό της εκτίμησης των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα ανήλθε συνολικά σε 720 εκατ. ευρώ και χορηγήθηκε με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ανώτατο εισοδηματικό κριτήριο έφτανε στα 27.000 ευρώ, ενώ το περιουσιακό όριο ανερχόταν σε 180.000 ευρώ. Κυμαινόταν από 250 έως 1.350 ευρώ και αφορούσε σε περίπου 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider