Στο νέο Μεσοπρόθεσμο το βάρος των θεσμών ενόψει αξιολόγησης

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο νέο Μεσοπρόθεσμο το βάρος των θεσμών ενόψει αξιολόγησης
Μπορεί η επικοινωνία των θεσμών με τα ελληνικά υπουργεία ενόψει της δεύτερης μεταμνημονιακής επίσκεψης των δανειστών στην Αθήνα να έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο είναι σχεδόν «μονοθεματική», καθώς όλο το βάρος πέφτει στα δημοσιονομικά.

Μπορεί η επικοινωνία των θεσμών με τα ελληνικά υπουργεία ενόψει της δεύτερης μεταμνημονιακής επίσκεψης των δανειστών στην Αθήνα να έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο είναι σχεδόν «μονοθεματική», καθώς όλο το βάρος πέφτει στα δημοσιονομικά.

Τα κλιμάκια των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα στο τέλος Οκτωβρίου και βασική τους μέριμνα θα είναι να αποτυπώσουν με ακρίβεια τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος. Αυτό έχει ήδη διαφανεί από το περιεχόμενο της αλληλογραφίας που ανταλλάσσουν με τα ελληνικά υπουργεία. Ανεξάρτητα το εάν αφορά στα εργασιακά, στην υγεία, στις τράπεζες ή σε μεταρρυθμίσεις σε άλλα πεδία, όλο το βάρος πέφτει στο δημοσιονομικό αντίκτυπο των παρεμβάσεων και πως επιδρά στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Με το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος και του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2019 να μπαίνουν σε κρίσιμη καμπή, δεδομένου ότι στις 26 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το EuroWorking Group για το θέμα της περικοπής των συντάξεων και εν συνεχεία στις 5 Νοεμβρίου το ζήτημα θα εξεταστεί στο Eurogroup, οι θεσμοί θέλουν να είναι σίγουροι πως όσα υποστηρίζει η Ελλάδα για τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 και των επόμενων ετών, είναι ορθά και τεκμηριωμένα.

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, με δηλώσεις του στη Βουλή ουσιαστικά κατέδειξε ότι οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 για τον δημοσιονομικό χώρο έως το 2022 εξακολουθούν να ισχύουν.

Στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022 διατυπωνόταν η πρόβλεψη πως το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος θα διαμορφωθεί στο 3,56% του ΑΕΠ, το 2019 στο 3,96%, το 2020 θα ανέβει στο 4,15%, το 2021 στο 4,53% και θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ το 2022 κλείνοντας στο 5,19% του ΑΕΠ.

Μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής ο κ. Χουλιαράκης επανέλαβε αυτές τις προβλέψεις υποστηρίζοντας πως ο δημοσιονομικός χώρος έως το 2022 θα ανέλθει στο 2% του ΑΕΠ. Αυτό παρά το ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει πλέον τις περικοπές στις συντάξεις στον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό της.

Αλλά δεν είναι μόνο οι συντάξεις που προκαλούν δημοσιονομική επιβάρυνση. Μεγάλη αγωνία δείχνουν οι δανειστές για τις τράπεζες. Φοβούνται ότι αν ανακύψουν ανάγκες πρόσθετης κεφαλαιακής στήριξης, η όποια ενίσχυση θα επιβαρύνει εκ νέου τον ελληνικό προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τον αναβαλλόμενο φόρο, καθώς θεωρούν πως σε κάποιες περιπτώσεις, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε κερδοφορία, κάτι που θα σημαίνει πως το Δημόσιο θα κληθεί να καλύψει το μέρος της ζημιάς που δεν θα μετατραπεί σε κεφάλαιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider