«Παζάρι» κυβέρνησης – θεσμών για τα δημοσιονομικά μεγέθη

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παζάρι» κυβέρνησης – θεσμών για τα δημοσιονομικά μεγέθη

Τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2019 και οι παραδοχές του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα βρεθούν σήμερα, Παρασκευή, στο επίκεντρο της τελευταίας συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αλλάξει το συμφωνημένο μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2019 και συγκεκριμένα να μην προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και να μην εφαρμόσει μέρος των αντίστοιχων αντιμέτρων που είχαν συμφωνηθεί για το επόμενο έτος.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως φέτος ο προϋπολογισμός θα καταγράψει υπερπλεόνασμα 700 εκατ. ευρώ και πως το ίδιο θα ισχύσει και για το 2019. Στη βάση αυτή θεωρεί πως έχει το δημοσιονομικό χώρο και να εφαρμόσει επεκτατικές πολιτικές και να μην περικόψει την προσωπική διαφορά στους συνταξιούχους.

ΕΕ, ESM,ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους και ζητάνε διαρκώς στοιχεία από την ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι οι δικές τους εκτιμήσεις τοποθετούν σε χαμηλότερα επίπεδα το δημοσιονομικό χώρο για το 2019 και τα επόμενα έτη.

Οι αποφάσεις άλλωστε για το σχετικό θέμα δεν θα οριστικοποιηθούν στα πλαίσια της πρώτης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης που ολοκληρώνεται σήμερα, αλλά στα μέσα Νοεμβρίου όταν και η ευρωζώνη θα έχει καλύτερη εικόνα για το πόσο ρεαλιστικό είναι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδος για το 2019.

Στη βάση αυτή πηγές των θεσμών ανέφεραν πως δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς πως η δήλωση που θα εκδώσουν ΕΕ, ESM,ΕΚΤ και ΔΝΤ για την ολοκλήρωση της πρώτης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης της Ελλάδος θα προσφέρει στοιχεία για το σχετικό θέμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider