Αχτσιόγλου κατά ΝΔ: Στα 55 δισ. ευρώ η επιβάρυνση από την εφαρμογή των μέτρων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αχτσιόγλου κατά ΝΔ: Στα 55 δισ. ευρώ η επιβάρυνση από την εφαρμογή των μέτρων

Σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις προτάσεις της στο ασφαλιστικό εξαπέλυσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας πως η επιβάρυνση από την εφαρμογή των μέτρων που προτείνει η ΝΔ θα ανέλθει στα 55 δισ. ευρώ (30 δισ. ευρώ για επικούρηση και 25 δισ. ευρώ για την κύρια ασφάλιση).

Η υπουργός υποστήριξε μάλιστα πως στόχος της ΝΔ είναι η διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο τις επικουρικές συντάξεις 1.250.000 συνταξιούχων, αλλά και τις μελλοντικές συντάξεις 2,8 εκατ. σημερινών ασφαλισμένων.

«Η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει αλλαγή εντός και του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Το σημερινό πλαίσιο της κοινωνικής ασφάλισης διέπεται από την αρχή της προστασίας και της αλληλεγγύης γενεών και έχει αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά. Η ΝΔ προτείνει τη μετατροπή του συστήματος για την κύρια σύνταξη από διανεμητικό σε αμιγώς ανταποδοτικό.

Τούτο σημαίνει ότι σημερινοί εργαζόμενοι που χωρίς δική τους ευθύνη λαμβάνουν πολύ χαμηλούς μισθούς ή μένουν κάποιοι χρόνια άνεργοι, δεν θα μπορέσουν να λάβουν συντάξεις με τις οποίες να βιοπορίζονται. Η πρόταση περί μετατροπής του συστήματος σε πλήρως ανταποδοτικό, λοιπόν, θα τιμωρήσει πολίτες που δεν είχαν σταθερό και συνεχόμενο εργασιακό βίο και αξιοπρεπείς αμοιβές», ανέφερε.

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για οριζόντια μείωση εισφορών για όλους στο 15%, συνεπάγεται -σύμφωνα με την υπουργό- «τρύπα» στα έσοδα του ΕΦΚΑ ύψους 2 δισ. ευρώ ετησίως με τα σημερινά δεδομένα, η οποία είτε θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε θα οδηγήσει σε μείωση κύριων συντάξεων.

Κάνοντας λόγο για «τον αντικοινωνικό και επικίνδυνο χαρακτήρα της πρότασης της ΝΔ για το ασφαλιστικό» η κα Αχτσιόγλου τόνισε πως το Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης ανακτά την αξιοπιστία του και έχει κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας, ενώ ανέφερε ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες είναι οι μόνες κερδισμένες από τις προτάσεις αυτές, καθώς θα πάρουν ζεστό χρήμα και μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση των εισφορών των ασφαλισμένων πελατών τους.

Σύμφωνα με την υπουργό, η αντιπρόταση της ΝΔ για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αφορά τρία σημεία;

1. Για την επικουρική ασφάλιση προτείνει ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα με διαχείριση από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ακριβώς επειδή στο δικό μας σύστημα, οι σημερινές εισφορές είναι που πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις, η πρόταση της ΝΔ δημιουργεί κενό για την χρηματοδοτική κάλυψη της καταβολής των συντάξεων των 1,2 εκατ. επικουρικών συνταξιούχων που λαμβάνουν σήμερα επικουρική σύνταξη. Με άλλα λόγια, 1,2 εκ. επικουρικοί συνταξιούχοι θα βρεθούν στον αέρα, καθώς δεν θα υπάρχουν εισφορές για να καταβληθούν οι επικουρικές συντάξεις.

2. Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, η ΝΔ ισχυρίζεται ότι το σύστημα που προτείνει για την επικουρική ασφάλιση θα ισχύει για τους νέους ασφαλισμένους. Τούτο καθόλου δεν αλλάζει την τρύπα που δημιουργείται για την πληρωμή των σημερινών επικουρικών συνταξιούχων, την οποία θα πρέπει να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Προκειμένου να μην μείνουν στον
αέρα 1,2 εκ. συνταξιούχοι το ποσό που θα πρέπει να αναλάβει το κράτος για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις που δικαιούται το σύνολο των σημερινών επικουρικών συνταξιούχων είναι 30 δισ. ευρώ.

3. Αυτή τη στιγμή οι ασφαλισμένοι για επικούρηση είναι 2,8 εκατομ. άτομα. Το σχέδιο της ΝΔ αφαιρεί πόρους από το δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με τους οποίους αναμένουν να χρηματοδοτηθούν όχι μόνο οι σημερινοί συνταξιούχοι αλλά και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι – σημερινοί ασφαλισμένοι του δημόσιου συστήματος. Στην πραγματικότητα οι εισφορές που έχουν καταβάλει οι σημερινοί ασφαλισμένοι καθώς και οι μελλοντικές συντάξεις τους τίθενται υπό διακινδύνευση με την πρόταση αυτή.

Το κόστος δε για την κάλυψη αυτών των ασφαλισμένων που θα πρέπει να αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 25 δισ. ευρώ. 25 δισ. ευρώ για να πληρωθούν οι παροχές που δικαιούται ο κάθε σημερινός ασφαλισμένος για επικουρική σύνταξη. Άρα το σύνολο του κόστους μετάβασης στο υποθετικό σύστημα του κ. Μητσοτάκη για την επικουρική ασφάλιση είναι 55 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider