Πιστή τήρηση των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά ζητάει το ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιστή τήρηση των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά ζητάει το ΔΝΤ

Την προειδοποίηση πως εάν αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας θα βρεθεί αντιμέτωπη με κινδύνους διατυπώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε έκθεσή του για την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης. Το ΔΝΤ καλεί την Ελλάδα να προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις στα εργασιακά και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο τάσσεται υπέρ της διατήρησης των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και υπέρ της δρομολόγησης νομοθετικών αλλαγών για την ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

«Η μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων του 2011 θα αντιστραφεί αρχίζοντας από τον Σεπτέμβριο του 2018, αυξάνοντας τους κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα», σημειώνεται στην έκθεση.

Το Ταμείο μάλιστα παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το σχετικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα παραμένει στα ίδια μεγέθη με εκείνο της Ισπανίας παρά το ότι έχει μειωθεί κατά 40% σε σχέση με το 2009.

Βάρος δίνει το Ταμείο και στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων και την διευκόλυνση των επενδύσεων. Συγκεκριμένα, συστήνει την επιτάχυνση του ανοίγματος επαγγελμάτων όπως π.χ. οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι, αλλά και το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και την απελευθέρωση της αγοράς οικοδομικών υλικών.

Στη ίδια βάση κάνει αναφορές στην πλήρη εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την αδειοδότηση επενδύσεων, αλλά και στην οριστικοποίηση της νομοθεσίας για τις περιβαλλοντικές οχλήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider