Ποιοι και πώς θα αξιολογήσουν τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι και πώς θα αξιολογήσουν τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος

Ο βασικός σκελετός των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα εγκρίνει αύριο το Eurogroup έχει ήδη προσδιοριστεί.

Περιλαμβάνει την επέκταση της πληρωμής των δανείων του EFSF από επτά έως εννέα έτη, την επιστροφή των κερδών ύψους 4 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs & SMPs) που κατέχει η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα σε τέσσερεις ετήσιες δόσεις μέσα στο διάστημα 2019-2022, την μετάθεση της πληρωμής των τόκων του δανείου του EFSF που θα έπρεπε να πληρωθούν από το 2022 και την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης θεωρούν πως τα μέτρα αυτά είναι αρκετά για να διασφαλίσουν πως οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα για την επόμενη 15ετία και στη βάση αυτή υποστηρίζουν πως το χρέος θα καταστεί βιώσιμο.

Ωστόσο για την επάρκεια των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα γνωμοδοτήσουν τέσσερεις διαφορετικοί «κριτές».

Αρχικά οι αγορές. Αυτές ήδη από το πρωί της Παρασκευής θα δείξουν το πώς αποτιμούν τη συμφωνία. Εάν υπάρξει πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και υποχώρηση του spread τότε οι αγορές θα έχουν εγκρίνει τη συμφωνία. Εάν έχουμε αύξηση αποδόσεων και spread, τότε αυτό θα σημαίνει πως οι επενδυτές θεωρούν μη επαρκή τα μέτρα.

Ο δεύτερος κριτής της συμφωνίας θα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τόσο μέσω της ηγεσίας του όσο και μέσω της έκθεσης του άρθρου 4 που θα συντάξει για την ελληνική οικονομία, το ΔΝΤ θα γνωμοδοτήσει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο τρίτος κριτής των αποφάσεων για το χρέος θα είναι οι οίκοι αξιολόγησης. Οι οίκοι θα ανακοινώσουν μέσα στις επόμενες 40 ημέρες τις αξιολογήσεις τους για την Ελλάδα. Εάν οι αποφάσεις για το χρέος δεν είναι ικανοποιητικές τότε πιθανότατα η αξιολόγηση να παραμείνει ίδια ή να κινηθεί μια βαθμίδα υψηλότερα.

Ο τέταρτος που θα αξιολογήσει τη συμφωνία θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ θα τρέξει μια δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στη βάση της οποίας θα κρίνει τη δυνατότητα της Ελλάδος να μετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και στο πρόγραμμα επανεπένδυσης χρεογράφων που θα τρέξει μετά το τέλος του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider