Η Fed αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά το 2018

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Fed αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά το 2018

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε την Τετάρτη σε αύξηση των επιτοκίων, δίνοντας σήμα ότι οι περικοπές στη φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες θα ενισχύσουν την αμερικανική οικονομία και τον πληθωρισμό, ενδεχομένως οδηγώντας σε πιο επιθετική «σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής.

Η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, στο 1,75%, ήταν ευρέως αναμενόμενη και ήταν η πρώτη εντός του έτους. Επενδυτές και αναλυτές θεωρούν δεδομένες τουλάχιστον άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων από την Fed εντός του έτους.

Στην πρώτη της συνεδρίαση υπό το νέο διοικητή της Τζερόμ Πάουελ, η Fed δείχνει να θεωρεί ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί για πρώτη φορά μετά από χρόνια πάνω από το όριο του 2% και ότι η αμερικανική οικονομία έχει αποκτήσει δυναμική.

Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι αμερικανική κεντρική τράπεζα αύξησε το λεγόμενο «ουδέτερο» μακροπρόθεσμο επιτόκιο -αυτό που υπολογίζεται ότι δεν επιφέρει επιτάχυνση ή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας- υποδηλώνοντας ότι μπορεί να δοθεί ένα τέλος στις μικρές σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

«Οι οικονομικές προοπτικές έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιτροπή χάραξης πολιτικής (FOMC). Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη, αφού και τα 8 μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider