SOS εκπέμπει το ΔΝΤ: Η Eυρωζώνη μπορεί να δοκιμαστεί ξανά

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
SOS εκπέμπει το ΔΝΤ: Η Eυρωζώνη μπορεί να δοκιμαστεί ξανά

«Η σημερινή ευνοϊκή οικονομική κατάσταση δεν θα διαρκέσει για πάντα και δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία να ενισχυθεί η ζώνη του ευρώ, διότι όταν οι οικονομικές συνθήκες γίνουν πιο δύσκολες, η αρχιτεκτονική του ενιαίου νομίσματος μπορεί να δοκιμαστεί ξανά». Την ηχηρή αυτή προειδοποίηση απεύθυνε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα και η οποία υπογράφεται από τρία ανώτατα στελέχη της διεύθυνσης ερευνών του, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ.

Οι συντάκτες της έκθεσης – η οποία έχει βασιστεί και σε σχόλια του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν – αναφέρουν εμφατικά πως το ζήτημα της ολοκλήρωσης της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ παραμένει εξαιρετικά επείγον και πως παρόλο που τα θεσμικά όργανα της ζώνης του ευρώ εξελίχθηκαν ταχύτατα κάτω από την πίεση της κρίσης χρέους, προσθέτοντας μηχανισμούς δανεισμού, ενισχυμένη εποπτεία και βασικά στοιχεία τραπεζικής ένωσης, η υπόσχεση για «περισσότερη Ευρώπη» έχει καταπέσει.

«Υπήρξε μια αίσθηση ότι αυτό που είχε επιτευχθεί έως τώρα ήταν το περισσότερο που ήταν πολιτικά εφικτό. Αν και οι πτυχές αυτής της συζήτησης ξεπερνούν σημαντικά τη σφαίρα της οικονομίας, είναι επίσης αλήθεια ότι η αποδοχή των πολιτικών περιορισμών ως αμετάβλητων θα αφήσει την Ευρώπη ανεπαρκώς εξοπλισμένη στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα μιας σύγχρονης νομισματικής ένωσης που λειτουργεί σε ένα περιβάλλον ασταθών διεθνών οικονομικών αγορές», αναφέρεται σχετικά στην έκθεση η οποία εστιάζει στην θέσπιση μιας «κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας» εντός της ζώνης του ευρώ, ήτοι ενός κοινού προϋπολογισμού ή ενός κοινού ομολόγου (ευρωομόλογο) που θα βοηθά στις δύσκολες εποχές να αντιμετωπίζονται προβλήματα μεγάλης εμβέλειας.

«Η ολοκλήρωση της θεσμικής αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ θα είναι ένα πολύπλοκο ταξίδι. Υπάρχουν τεράστια νομικά, τεχνικά και επιχειρησιακά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απορρέουν από τη μοναδική θεσμική οργάνωση της ζώνης του ευρώ, η οποία συνδυάζει νομικά πρότυπα και διαδικασίες της ΕΕ με διακυβερνητικά πλαίσια ειδικά για την ΟΝΕ», προειδοποιούν σχετικά οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ ξεκαθαρίζουν πως ενώ η προώθηση του καταμερισμού του δημοσιονομικού κινδύνου και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα αυξήσει σαφώς την αξιοπιστία της ρήτρας μη διάσωσης εντός της ζώνης του ευρώ, θα απαιτηθεί ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας, πιο αποτελεσματική μακροοικονομική διακυβέρνηση, η επιβολή απλουστευμένων κανόνων και συμπληρωματικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

«Η πρόοδος προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις, όσο απαιτητική και εάν είναι, είναι οικονομικά αναγκαία. Τα βήματα για να εξοπλιστεί η ΟΝΕ με τις αρχές μιας πλήρους δημοσιονομικής ένωσης περιλαμβάνουν πολύπλοκες θεσμικές αποφάσεις, ανακατανομή της εξουσίας και ζητήματα δημοκρατικής λογοδοσίας. Αυτά είναι θέματα που απαιτούν διεξοδική δημόσια συζήτηση σε μια εποχή που ακόμη και ο στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι πλέον κοινός από όλους και που οι αποφάσεις που δεν βασίζονται σε ευρεία δημόσια στήριξη μπορεί να αντιστραφούν», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και ξεκαθαρίζουν πως «χωρίς πιο απτά στοιχεία μιας δημοσιονομικής ένωσης, η ΟΝΕ θα παραμείνει θεμελιωδώς ευάλωτη στις διαταραχές».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider