Ανείσπρακτα πρόστιμα 4,5 εκατ. που έχουν επιβληθεί σε funds

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανείσπρακτα πρόστιμα 4,5 εκατ. που έχουν επιβληθεί σε funds

Μπορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να επέβαλε την Τρίτη πρόστιμα 160.000 ευρώ σε funds που προέβησαν το 2014 σε ανοιχτές πωλήσεις επί των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο τα εν λόγω πρόστιμα έρχονται να αθροιστούν σε εκείνα συνολικού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ που έχει επιβάλει την τελευταία διετία η εποπτική αρχή και παραμένουν ανείσπρακτα, λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Σύμφωνα με την κειμένη νομοθεσία το Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει οποιοδήποτε έσοδο από διοικητικό πρόστιμο αν αυτός στον οποίο επιβάλλεται το πρόστιμο δεν διαθέτει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου στην Ελλάδα! Δεδομένου ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές δεν διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ - ούτε αυτοί ούτε οι ανάδοχοι τους στις περισσότερες των περιπτώσεων - τα πρόστιμα επιβάλλονται και συσσωρεύονται χωρίς να εισπράττονται.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης έχει ήδη έλθει σε συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, προκειμένου να δοθεί μια λύση που θα καθιστά απλή και ταχεία τη διαδικασία είσπραξης των προστίμων.

Αυτή θα προβλέπει είτε την αλλαγή της νομοθεσίας για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, ώστε να προβλέπει την πληρωμή και από παραβάτες που δεν έχουν ΑΦΜ, είτε την υποχρέωση των χρηματιστικών εταιρειών που οδεύουν τις εντολές να δίνουν το ΑΦΜ τους για τη βεβαίωση του προστίμου. Στην περίπτωση αυτή ξένες χρηματιστηριακές θα πρέπει να αποκτήσουν ελληνικό ΑΦΜ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα βρεθεί στη Μαδρίτη την επομένη εβδομάδα σε σύσκεψη της European Securities and Markets Authority (ESMA) όπου κατά πληροφορίες θα θέσει στους ομολόγους του το σχετικό ζήτημα προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες για τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider