«Αναιμική» ανάπτυξη βλέπει η Citi για Ελλάδα και Ευρωζώνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αναιμική» ανάπτυξη βλέπει η Citi για Ελλάδα και Ευρωζώνη

Βελτιωμένες είναι οι προβλέψεις της Citigroup για την ελληνική οικονομία για φέτος και τα επόμενα χρόνια, αν και παραμένουν πολύ κάτω από τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα η τράπεζα σε νέα της έκθεση αναφέρει ότι αυτοί οι στόχοι είναι αδύνατον να πιαστούν καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον της χώρας μας παραμένει εύθραυστο.

Η Citigroup στην έκθεσή της αναθεωρεί προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία αναμένοντας ανάπτυξη 1,1% φέτος και 1,4% το 2018. Πρόκειται για εκτιμήσεις πολύ χαμηλότερες από τους στόχους που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η τράπεζα εκτιμά πως η ελληνική οικονομία παραμένει δέσμια της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής λιτότητας και των πολύ χαμηλών επιπέδων εγχώριας ρευστότητας. Για αυτό οι αναλυτές της τράπεζες εκτιμούν πως η ετήσια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τουλάχιστον μέχρι το 2022 δεν θα ξεπεράσει το 1,5%.

Η τράπεζα εκτιμά πως η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί χωρίς πολλά προβλήματα, καθώς τα περισσότερα από τα πιο σκληρά μέτρα έχουν ήδη νομοθετηθεί. Βέβαια σημειώνει πως είναι αβέβαιο το κατά πόσο θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και αν θα μπορέσει να βγει στις αγορές χωρίς επίσημη εξωτερική χρηματοδότηση.

H Citigroup αναμένει ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 3,1% το 2017 και 3,4% το 2018 καθώς εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα ξεφύγει από τα χαμηλά σημερινά επίπεδα. Οι αναλυτές της τράπεζας είναι πιο επιφυλακτικοί για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία θα επεκταθεί με ρυθμούς 2,3% το 2017 και 2,1% το 2018. Η τράπεζα εκτιμά πως ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα επιβραδυνθούν λόγω της πορείας του ευρώ αλλά και των πολιτικών κινδύνων που αντιμετωπίζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider