FT: Γιατί ο Μπομπ Ντάιαμοντ «απέλυσε» τον Άνθιμο Θωμόπουλο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
FT: Γιατί ο Μπομπ Ντάιαμοντ «απέλυσε» τον Άνθιμο Θωμόπουλο

Ο Μπομπ Ντάιαμοντ, πρώην αφεντικό της Barclays, απέλυσε τον τραπεζίτη που μόλις πριν από λίγους μήνες προσέλαβε το αμερικανικό private equity group του για να «τρέξει» το ελληνικό του τμήμα, αφού έμαθε ότι το στέλεχος βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας από την Τράπεζα της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

O Άνθιμος Θωμόπουλος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ανέλαβε να τρέξει την Credicom τον περασμένο Φεβρουάριο αφού ο όμιλος Atlas Merchant Capital του Μπομπ Ντάιαμοντ αγόρασε την εταιρεία από την γαλλική Credit Agricole.

Σύμφωνα με τους FT, η Τράπεζα της Ελλάδος ερευνά τον κ. Θωμόπουλος σχετικά με τον χειρισμό της ανακεφαλαιοποίησης ύψους 1,4 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς το 2014 καθώς και για κάποιες ανωμαλίες που παρατηρήθηκαν στις διαδικασίες δανεισμού της τράπεζας κατά την θητεία του.

Μια ομάδα ανώτερων στελεχών παραιτήθηκαν αυτόν τον μήνα, ενώ στο πλαίσιο ευρείας αναδιάρθρωσης στην Τράπεζας Πειραιώς, αντικαταστάθηκε και ο επικεφαλής της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και μη βασικών περιουσιακών στοιχείων.

Αφότου έμαθε για την έρευνα, ο Ντάιαμοντ αποφάσισε να απολύσει τον Θωμόπουλο και να τον αντικαταστήσει με την Αναστασία Σακκελαρίου, πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που εντάχθηκε στην Credicom νωρίτερα φέτος ως «chief risk officer».

Ο κ. Ντάιαμοντ ίδρυσε την Atlas Merchant Capital που έχει στόχο να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία που δεν θέλουν οι τράπεζες αφού εκδιώχθηκε από την Barclays το 2012 λόγω του σκανδάλου με το επιτόκιο Libor. Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το δημοσίευμα ο κ. Ντάιαμοντ επίσης διαφωνούσε με την στρατηγική του κ. Θωμόπουλου για τη Credicom.

Ο πρώην επικεφαλής της Πειραιώς, ήθελε να χρησιμοποιήσει την Credicom για να αποκτήσει κάποια από τα τεράστια αποθέματα κόκκινων δανείων που έχουν οι τράπεζες της χώρας και αναμένεται να πουλήσουν τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη ο κ. Ντάιαμοντ θέλει να χρησιμοποιήσει την Credicom για να προσελκύσει καταθέσεις και να χρηματοδοτήσει ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ένα σχέδιο που ο κ. Θωμόπουλος αποκαλούσε «βαρετό», σύμφωνα με την πηγή των Financial Times.

Η Atlas Merchant Capital αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Το ίδιο έκανε και ο κ. Θωμόπουλος, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες.

Τι απαντά η Πειραιώς

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Τράπεζας:

«Σε συνέχεια σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν έρευνες για υποθέσεις παρελθόντων ετών, σημειώνεται ότι το αναφερόμενο στα δημοσιεύματα πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μας έχει γνωστοποιηθεί έως σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης της Τράπεζας Πειραιώς δεν επιτρέπει να σχολιάζουμε οποιαδήποτε ζητήματα ελέγχονται ή βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις αρχές.

Πολιτική και πρακτική μας είναι η απρόσκοπτη και πλήρης συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές που διεξάγουν ελέγχους.

Προσβλέπουμε στην κατάληξη αυτών των ερευνών, ώστε να εξετάσουμε τα όποια ευρήματα και να πράξουμε αναλόγως.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας ολοκληρώσει την ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και των επιτροπών της, λειτουργεί σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα διεθνούς πρακτικής στην εταιρική διακυβέρνηση.

Η νέα διοίκηση δεσμεύεται από τους στόχους και τη στρατηγική της Agenda 2020, που θα καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς την πλέον αξιόπιστη στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζομένους της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider